Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ και στις ανασφάλιστες μητέρες

Η χορήγηση του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ και στις ανασφάλιστες μητέρες, η υποχρεωτική εγγραφή στο σχολείο των παιδιών των οικογενειών εκείνων που δικαιούνται το επίδομα για το νεογέννητο παιδί, καθώς και η προϋπόθεση της δεκαετούς νόμιμης παραμονής στη χώρα των πολιτών τρίτων χωρών προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα είναι τρεις από τις βασικές ρυθμίσεις που εισάγονται με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας ορίζονται στις 40.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, στις 60.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και φθάνει στις 70.000 ευρώ μικτά για οικογένεια με ένα παιδί.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα αυτό είναι δημογραφικού και όχι προνοιακού χαρακτήρα και θα δοθεί από το 2020 σε δύο δόσεις.

Όσο αφορά την καταβολή του, επιβεβαίωσε πως θα γίνεται σε δύο δόσεις, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».
Σε κάθε περίπτωση, το ένα μέρος του επιδόματος θα καταβάλλεται κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά. Τα σενάρια είναι να δίνονται 1.500 και 500 ευρώ ή 1.000 και 1.000 σε κάθε δόση.

Μάλιστα, όπως τόνισε η. κ. Μιχαηλίδου, «το επίδομα θα δίνεται καθολικά, με μόλις το 1% των πιο πλούσιων να μένει εκτός». Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που θα δοθεί σήμερα στη διαβούλευση, αποτελεί την πρώτη βασική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στον προνοιακό χάρτη της χώρας.

Οι δύο δόσεις του επιδόματος θα χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο επίδομα να χορηγείται ψηφιακά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.