«Εταιρία» πορτοφολάδων με «τζίρο» 3.500 ευρώ ημερησίως

Το μετρό και οι συρμοί του ΗΣΑΠ είναι το βασικό επίκεντρο δράσης του κυκλώματος επαγγελματιών πορτοφολάδων, το οποίο φαίνεται πως κάνει «χρυσές δουλειές». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποομάδα του κυκλώματος «μετακομίζει» σε τουριστικούς προορισμούς, ώστε να ξαφρίζει τουρίστες. Ο τζίρος της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας ανέρχεται σε 3.500 ευρώ ημερησίως.

-Κωδικός επιχείρησης του κυκλώματος: Kλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ, τιμαλφών κυρίως από ανυποψίαστους τουρίστες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους.

-Βασικό επίκεντρο δράσης: το μετρό και οι συρμοί του ΗΣΑΠ, ως επί το πλείστον στα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ώρες αιχμής μετακινήσεων γκρουπ τουριστών και άλλων επιβατών.

Υποομάδες του δικτίου των επαγγελματιών πορτοφολάδων την καλοκαιρινή σαιζόν «μετακόμιζαν» σε τουριστικούς προορισμούς, όπου έκαναν και εκεί «χρυσές δουλειές» αδειάζοντας τσέπες και ξαφρίζοντας τουρίστες.

-Τζίρος «επιχειρηματικής» δραστηριότητας: Περισσότερα από 3.500 ευρώ ημερησίως καθώς η υποδομή της συμμορίας είχε τη δυνατότητα να αναπτύσσεται και να διαπράττει κατά μέσον όρο δεκαπέντε κλοπές πορτοφολιών , Στην πολύχρονη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι οι «σπεσιαλίστες» έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 4.000 κλοπές. Τα δε κέρδη από τα μετρητά και τις πωλήσεις κινητών και τιμαλφών σε κλεπταποδόχους εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αυτά αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στο «προφίλ» του πολυμελούς κυκλώματος πορτοφολάδων το οποίο εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις πιο οργανωμένες και εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο είδος συμμορίες η οποία την τελευταία δεκαετία, λυμαινόταν συστηματικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με θύματα επιβάτες στην πλειονότητα τους τουρίστες.

Η εξάρθρωση συμμορίας που είχε λάβει χαρακτήρα επαγγελματικού δικτύου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα των Αρχών, ώστε να περιορισθεί η δράση συμμοριών σε τουριστικούς προορισμούς της πρωτεύουσας. Συμμορίες που με την δράση τους καταφέρουν πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία διασύροντας διεθνώς τη χώρα στον πιο νευραλγικό οικονομικό τομέα της.

Στα συσωρεύμενα προβλήματα του ιστορικού κέντρου, στα αδικήματα της καθημερινότητας και της εγκληματικότητας του δρόμου, η δράση αυτών των συμμοριών αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο. Στην συγκεκριμένη υπόθεση βασική παράμετρος ήταν ότι στόχο αποτελούσαν τουρίστες οι οποίοι επέστρεφαν στη χώρα τους με δυσάρεστες εμπειρίες και την πικρή εντύπωση ότι τους κατέκλεψαν και τους καταταλαιπώρησαν.

Μια ακόμα παράμετρος αποτελεί η σκοτεινή κρυμμένη εγκληματικότητα με τον αριθμό των αδικημάτων και το μέγεθος του προβλήματος να αποκαλύπτεται, όχι σε πραγματικό χρόνο. αλλά όταν σημειώνει επιτυχίες η αστυνομία.

Η αστυνομική επιχείρηση σκούπα για την εξάρθρωση του κυκλώματος οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο σε Αθήνα και Πειραιά.

Συνελήφθησαν 31 μέλη της συμμορίας ανάμεσα τους και τα αρχηγικά, αναζητούνται άλλα 18 και κατασχέθηκε το ποσόν των 9.500 ευρώ, προφανώς από τον κύκλο εργασιών των τελευταίων ημερών.
Βασικό μέλος της συμμορίας ήταν ένας 49χρος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος διαβεβαίωνε τα αρχηγικά μέλη ότι με τις άκρες και τις διασυνδέσεις που είχε θα τους προστάτευε.

Για τις υπηρεσίες του ελάμβανε σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη. Ως προς την σύνθεση της συμμορίας στην πλειονότητα τους είναι Αλβανοί-27 από τους συλληφθέντες- και οι υπόλοιποι από Βουλγαρία, Μπαγκλαντές και Γεωργία.

Σχεδιασμός επιχειρησιακής δράσης υπολογίζοντας ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.
Τα περισσότερα μέλη της συμμορίας ξεκίνησαν τη δράση μεμονωμένα –τουλάχιστον 10 έχουν παρελθόν σε κλοπές πορτοφολιών –και στην συνέχεια εξελίχθηκαν, συντονίσθηκαν, απέκτησαν ιεραρχία αναπτύσσοντας δομημένη και συνεχή δράση.

Η συνταγή αποδείχθηκε επιτυχημένη και τους βοήθησε να επεκτείνουν τη δράση τους αυξάνοντας κατά πολύ τα κέρδη.

Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος μεταξύ αρχηγικών μελών της συμμορίας ενώ προετοίμαζαν «εξόρμηση » σε ένα πανηγύρι.

-Θα βγάλουμε κανένα δυάρι –εννοούσε 2.000 ευρώ,
-Αν δεν βγάλουμε 10 (10.000 ευρώ) δεν γυρίζουμε πίσω.

Με την πάροδο του χρόνου οι δράστες απέκτησαν εμπειρία και επαγγελματισμό. Ακολουθούσαν ακόμα και «dress code», ήσαν πάντα καλοντυμένοι ώστε να φαίνονται και αυτοί σαν τουρίστες και να μην κινούν υποψίες. Χτυπούσαν επιλεκτικά ,«κόβοντας» από την εμφάνιση τουρίστες που φαινόταν ότι είχαν οικονομική επιφάνεια και από ένα πορτοφόλι μπορούσαν να βγάλουν περισσότερα και από 1.000 ευρώ.

Στις ενδοεπικοινωνίες με το «συντονιστικό κέντρο δράσης» χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα «σκιές» και συνθηματικά όπως «πορτοκάλια» που ήταν τα πορτοφόλια ενώ «τζιβίλια » ήσαν οι αστυνομικοί
Οι συναντήσεις των ομάδων κρούσης γίνονταν σε κεντρικούς σταθμούς και στη συνέχεια έμπαιναν στους συρμούς κατανεμημένοι σε μικρές ομάδες των τριών με δέκα δραστών και διασκορπίζονταν στα βαγόνια. Είχαν την υποδομή να καλύπτουν καθημερινά όλο το δίκτυο μεταφορών.

Την κατάλληλη στιγμή προσέγγιζαν το θύμα, το περικύκλωναν δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό για να δώσουν τη δυνατότητα στον «ελαφροχέρη» να αρπάξει το πορτοφόλι. Ακολουθούσε στη συνέχεια η «σκυταλοδρομία», το πορτοφόλι άλλαζε χέρια μέχρι που έφθανε στο τελευταίο μέλος ,το οποίο αποβιβαζόταν στον αμέσως επόμενο σταθμό.

Λάμβαναν ακόμα και μέτρα αντιπαρακολούθησης με τους τσιλιαδόρους να παρακολουθούν αθέατοι σε τυφλά σημεία σταθμών όπου δεν υπήρχαν κάμερες ,ώστε να μην κινδυνεύουν να εντοπισθούν.

Οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά ώστε προσελάμβαναν προσωρινά βοηθητικά μέλη, όπως τσιλιαδόρους, με ημερομίσθο 20 με 30 ευρώ. Η δράση δε του κυκλώματος επεκτάθηκε σε γήπεδα, ακόμα και σε πανηγύρια,όπου συγκεντρωνόταν κόσμος-υποψήφια θύματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.