Γαβρόγλου κατά ΑΔΙΠ για τα κριτήρια αξιολόγησης στα πανεπιστήμια

Υποτιμητικό για τους πανεπιστημιακούς χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου το έγγραφο που απέστειλε η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) αναφορικά με τις υποδείξεις που περιλαμβάνει στον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών, κατηγορώντας την για αριθμολαγνεία και ποσοτικοποίηση που δεν βοηθά στο έργο της εκπαίδευσης.

«Όλα αυτά απονευρώνουν το εκπαιδευτικό εγχείρημα, είναι απλές κωδικοποιήσεις που έχουν ξεσηκώνει τεράστιο αριθμό διδασκόντων» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Αρχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της ΑΔΙΠ για την ανώτατη εκπαίδευση το 2016.

Αμφισβητώντας πλήρως την μεθοδολογία με την οποία παρουσιάζει η ΑΔΙΠ τις αξιολογήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόθεση της Αρχής να πιστοποιεί αν τα προγράμματα σπουδών είναι συμβατά με τις επιστημονικές εξελίξεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια αρχή όσο επιστημονικά επαρκής και αν είναι «να δίνει την ευλογία της στο τι είναι εξέλιξη στην επιστήμη».

«Όλες οι επιστήμες εξελίσσονται και αυτό θα πρέπει να ενσωματώνεται στα προγράμματα σπουδών» αντέτεινε η πρόεδρος της ΑΔΙΠ Νικολέττα Παϊσίδου, ενώ δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου για τις αξιολογήσεις των φοιτητών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία επιστολή διαμαρτυρίας από κάποιον πανεπιστημιακό η μέλος ΔΕΠ.

«Προτιμάμε να ακούμε τους πανεπιστημιακούς παρά να επιβάλλουμε τα κριτήρια» επέμεινε ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μιλώντας για την ίδρυση και την συγχώνευση ιδρυμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ τόνισε ότι αποκλειστικό ρόλο σε αυτό θα παίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και ότι θα σταματήσει το απίστευτο πολιτικό παιχνίδι που παίχθηκε τόσα χρόνια σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που έβλεπαν τη δημιουργία τμημάτων, αποκλειστικά ως οικονομική αξιοποίηση.

« Οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να είναι δέσμιες άλλων κανόνων, πέραν των ακαδημαϊκών και θα προχωρήσουμε σε προτάσεις προς τα κόμματα για το ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια» τόνισε ο κ Γαβρόγλου.
Για αλλεργία του υπουργού στα στοιχεία της ΑΔΙΠ έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.