Γεωλόγος αποκαλύπτει γιατί έπεσε ο βράχος που σκότωσε τη 47χρονη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες όπως ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών(Ε.Α.Γ.Μ.Ε), ο οποίος είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας.

Το Ε.Α.Γ.Μ.Ε μετά από παρόμοια συμβάντα σπεύδει για αυτοψία και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αφού υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιεράπετρα: Πού οφείλεται η πτώση του μοιραίου βράχου

Ο κ. Μιχαλάκης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη, ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου, δίνοντας την επιστημονική εξήγηση πως ένα – κατά τα φαινόμενα – συμπαγές πρανές, όπως ονομάζεται, έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από τον βασικό κορμό.

Όπως ανέφερε, λοιπόν, η αποκόλληση οφείλεται στη διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν, όπως, σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.

Όμως, η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Μιχαλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο!

«Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο (σ.σ. τουριστικό) κατάλυμα».

«Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης, είναι επικίνδυνο», τόνισε με έμφαση ο γεωλόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.