Η τελευταία αναχώρηση προς τη Γαλλία για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αναμένεται την Τετάρτη. Πρόκειται για μια ομάδα 234 ατόμων, η μεγαλύτερη αναχώρηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία σε μία μόνο πτήση.

Η ομάδα αποτελείται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Οι περισσότεροι είναι σε οικογένειες (182 άτομα). Οι οικογένειες αποτελούνται από 2 έως 9 άτομα. Πρόκειται για 190 Σύριους, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 άτομα που δηλώνουν απάτριδες.

Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει μετεγκαταστήσει 4.091 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σε σύνολο 20.471 ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή το 20% του συνόλου (σύμφωνα με τα στοιχεία έως 06/10). Το 80% των αιτούντων άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν στη Γαλλία είναι από τη Συρία, το 15% από το Ιράκ, το 2% από την Ερυθραία και το 2% από τη Παλαιστίνη.

Η Γαλλία συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων την οποία εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που αποτελεί σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία υποστηρίζει επίσης την επιτόπου δράση των διαφόρων ΜΚΟ, είτε πρόκειται για τη βελτίωση των υγειονομικών και ιατρικών συνθηκών, τη φροντίδα των ατόμων σε ευάλωτη κατάσταση, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, ή την ανάπτυξη πολιτιστικών υπηρεσιών.

Επίσης στηρίζει προσπάθειες που στοχεύουν στην εκπαίδευση και την εκμάθηση γλωσσών για τα παιδιά των μεταναστών, μέσω των ελληνογαλλικών σχολείων εκ των οποίων η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.