Γκάμπριελ: Η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο δυνατή με ακρωτηριασμούς

Στην ανάγκη μιας σταθερής Ε.Ε. που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας στάθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη» και πως έχει λήξει οριστικά αυτή η συζήτηση διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στο σύνολό της την ΕΕ και όχι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Ευρώπη δεν είναι μόνον η Γερμανία, η Γερμανία είναι μία σταθερή χώρα η οποία έχει κάποια δύναμη και θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός εδώ και πολύ καιρό έχει σηκώσει στις πλάτες του μεγάλα βάρη», καθώς και ότι «οι πολιτικοί καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Προσέθεσε πως «αν αναλογιστούμε το τι ζήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμείς στην Γερμανία δεν έχουμε ζήσει τίποτε παρόμοιο», τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία σέβονται «ιδιαιτέρως αυτή την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι «αφορούν όλους μας. Ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και στην περίπτωση του προσφυγικού δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μια σειρά από πρωτοβουλίες και συνεργασίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, τόσο θεσμικές, όσο και της κοινωνίας των πολιτών, από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση μέχρι την οικονομία και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα Βαλκάνια, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό και το προσφυγικό,

«Είμαστε μια χώρα, όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο, που πιστεύει στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών, που πιστεύει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση και με διάλογο», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.