Γυναίκα στη Φολέγανδρο πέθανε περιμένοντας τη διακομιδή με Super Puma

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προκάλεσε ο θάνατος 57χρονης ασθενούς που πέθανε από αιμορραγία στη Φολέγανδρο περιμένοντας την άφιξη του ελικοπτέρου Super Puma που θα τη μετέφερε σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Cyclades24.gr, το ελικόπτερο «καθυστέρησε τέσσερις ώρες» και η άτυχη γυναίκα, η οποία δεν εξετάστηκε από γιατρό, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο πέντε λεπτά πριν από την προσγείωση.

Στο νησί υπάρχει μόνο ένας γιατρός, μέλος των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ ο δήμαρχος Φολεγάνδρου εκτελεί χρέη οδηγού του ασθενοφόρου εδώ και 30 χρόνια.

«Αυτό είναι το τίμημα να ζεις σε ένα μικρό βράχο στο Αιγαίο» σχολίασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το γεγονός ότι κάποιοι ευφάνταστοι στην Αθήνα έχουν κατατάξει τους νησιώτες μας ως “προνομιούχους”, έχει οδηγήσει σε αυτήν την τραγική εγκατάλειψη των νησιών και βεβαίως στην κατάργηση κάθε έννοιας, κάθε διάταξης, κάθε πρόβλεψης στη νομοθεσία που αφορούσε τη νησιωτικότητα […] Καθημερινά καταργείται και η τελευταία ρανίδα νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τα νησιά. Αυτό είναι να ζεις στην Ελλάδα το 2017. Έχω να πω ότι, αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν. Αυτή η Ελλάδα δεν θα αντέξει» είπε.

Για ανικανότητα κάνει λόγο η ΝΔ

«Προκαλεί και εξοργίζει πλέον ολόκληρη την κοινωνία η αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» δήλωσε για το περιστατικό ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

«Η γυναίκα βρέθηκε στο έλεος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε ένας γιατρός στο νησί των 750 κατοίκων.

»Την ίδια ώρα ο γνωστός “υπουργός του Facebook” κ. Πολάκης ασχολούνταν με τα συνήθη ξεσπάσματα μίσους που τον χαρακτηρίζουν, αντί να επιδιώκει να λύνει προβλήματα στο χώρο της υγείας που αποδεικνύονται δυστυχώς μοιραία.

»Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του θέματος, τον καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν και βεβαίως την κάλυψη των απαραίτητων υγειονομικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στα νησιά μας. Μέχρι πότε άραγε θα πληρώνουν οι πολίτες την ανικανότητα αυτών που μας κυβερνούν;».

Ερώτηση από το Ποτάμι

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με έντονη τουριστική ροή, δεκάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες κλίνες φιλοξενίας που όμως αποδεικνύεται ανίσχυρο και πραγματικά “άγονο” όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας και ασφάλειας του πληθυσμού του. Η ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού διαρκώς αυξάνεται καθώς η υγειονομική κάλυψη που τους παρέχεται αποδεικνύεται στην πράξη τουλάχιστον ελλιπής.

»Αποδεικνύεται επίσης ελλειμματικό το ισοζύγιο προσφοράς μεταξύ Φολεγάνδρου και Πολιτείας όταν σε ανταπόδοση της οικονομικής συνεισφοράς του νησιού στα δημόσια ταμεία οι παροχές υγείας και ασφάλισης των Φολεγανδρίων είναι ελάχιστες».

Ο κ. Αμυράς ρωτά μεταξύ άλλων τον υπουργό πώς δικαιολογείται η καθυστέρηση του ελικοπτέρου και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να καλύψει τις ανάγκες των νησιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.