Η Εύα Καϊλή φωτογραφίζεται με την κόρη της για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή της

«Αν είχα αναφερθεί σε σημαντικά ονόματα θα είχα επιστρέψει στην κόρη μου, αλλά θα ψευδόμουν», δήλωσε η Εύα Καϊλή στην Corriere della Sera για το QatarGate και για όσα εκτυλίχθηκαν στις φυλακές του Χάρεμ, εκεί όπου έμεινε 4 μήνες για τη φερόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

«Αισθάνομαι πιο δυνατή, εκτιμώ κάθε στιγμή με την κόρη μου, δεν καταφέρνω να σταματήσω να την κοιτάω», επισημαίνει η Εύα Καϊλή στην Corriere della Sera, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά από νέα εξέταση για το QatarGate και οι βελγικές Αρχές αποφάσισαν να βγάλει και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι τον περασμένο Μάιο.

Για την παραμονή της στην φυλακή, αμέσως μετά την σύλληψη, είπε: «Υπέφερα φοβερά από το κρύο, διότι μου πήραν το παλτό» και «ανησυχούσα για την κόρη μου, διότι δεν μου επετράπη να καλέσω δικηγόρο και ούτε να μιλήσω με την οικογένειά μου».

«Παρά τις εξαιρετικά ασαφείς και αόριστες κατηγορίες που δεν εξηγούν ακόμη πώς, πότε και γιατί ακριβώς θα είχε λάβει τις δωροδοκίες, σε τέτοιο βαθμό που η τελική έκθεση της βελγικής αστυνομίας του Ιουλίου του 2022 αναφέρει ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι ήταν μέρος της οργάνωσης”, πέρασε τέσσερις μήνες σε κελί και δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Συνελήφθη επειδή κατά τη διάρκεια μιας εφόδου στις 9 Δεκεμβρίου ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα με 700.000 ευρώ σε μετρητά μέσα, τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, ήταν τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει με τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Το ζευγάρι υπερασπίστηκε αμέσως τον εαυτό του, δηλώνοντας ότι τα χρήματα ανήκαν στον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Η Καϊλή αρνούνταν πάντα σθεναρά οποιαδήποτε ευθύνη. Εδώ και λίγες ημέρες είναι ελεύθερη» τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

«Δεν ήξερα τι αντιπροσώπευαν τα χρήματα»

«Όταν συνέλαβαν τον Φραντσέσκο και του κατάσχεσαν το αυτοκίνητο, σκέφθηκα ότι θα ήταν τροχαίο. Μετά μου έστειλαν την είδηση ότι και ο Παντσέρι είχε συλληφθεί, έπαθα πανικό. Ήξερα ότι στο γραφείο του, που ήταν δωμάτιο στον δεύτερο όροφο του σπιτιού, όπου δεν πάω ποτέ, υπήρχε μια βαλίτσα του Παντσέρι και βρήκα ένα σωρό χρήματα.

Δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί, αλλά ήθελα να απομακρύνω από το σπίτι τα χρήματα αυτά, για να τα ξαναδώσω στον Παντσέρι, που νόμιζα ότι ήταν και ο ιδιοκτήτης τους. Δεν σκέφθηκα καθόλου να χρησιμοποιήσω την βουλευτική μου ασυλία, και αυτό αποδεικνύει ότι δεν ήξερα τι αντιπροσώπευαν, στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά», δηλώνει ο Εύα Καϊλή.

Προσθέτει, δε, ότι «ήξερα ότι ο Παντσέρι λάμβανε δωρεές» και ότι «υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά με την δράση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα άτομα που σχετίζονταν με αυτές», αλλά «η ίδια δεν συγκαταλέγομαι σε αυτά».

«Τώρα μπορεί να μοιάζουν όλα ύποπτα, αλλά πριν δεν ήταν έτσι»

«Γνώριζα ότι ο Παντσέρι λάμβανε δωρεές. Δεδομένης της εμπειρίας του στις εξωτερικές υποθέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε επαφές με αρκετούς ανθρώπους από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ, σ.σ.) και μέσω μια ΜΚΟ προωθούσε έναν ευγενή σκοπό.

Υπάρχουν τεκμηριωμένες μαρτυρίες για τις δραστηριότητές του στο Κοινοβούλιο και τους ανθρώπους που εμπλέκονταν. Δεν είμαι μεταξύ αυτών. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχω και το νομοθετικό μου έργο δεν έχουν καμία σχέση με τις δραστηριότητές του. Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι δεν είμαι μέλος καμίας εγκληματικής οργάνωσης. Κανείς δεν μπορεί να με δωροδοκήσει.

Μετά από έρευνες που διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο, οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί και οι περιουσίες μου ελέγχθηκαν και είναι κρυστάλλινοι. Στα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν δεν υπάρχουν δακτυλικά μου αποτυπώματα. Με τους δικηγόρους μου θα αποδείξω την αθωότητά μου», λέει στην Corriere η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Απαντά, δε, ότι «τώρα μπορεί να μοιάζουν όλα ύποπτα, αλλά πριν δεν ήταν έτσι», διότι «ο Παντσέρι ήταν ο εργοδότης του Τζόρτζι και τον προσέλαβε όταν ήταν φοιτητής μόλις είκοσι ετών» και «εργάστηκε για τον Παντσέρι ως προσωπικός μεταφραστής και βοηθός και συνέχισε να τον βοηθά και μετά την λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτή. Ο Φραντσέσκο ένιωθε βαθιά ευγνωμοσύνη και ηθική υποχρέωση προς τον Παντσέρι».

«Νομίζω ότι η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι ελήφθησαν υπό πίεση»

Για τον ισχυρισμό του Παντσέρι ότι 250.000 ευρώ προορίζονταν για την ίδια, η Εύα Καϊλή απαντά στην ιταλική εφημερίδα: «Νομίζω ότι η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι ελήφθησαν υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: αν πεις ονόματα, θα σου προσφέρουμε μια συμφωνία και θα απελευθερώσουμε τη γυναίκα και την κόρη σου από τη φυλακή. Αυτές οι μέθοδοι δεν αρμόζουν σε ένα κράτος δικαίου.

Το ίδιο έκαναν και σε μένα. Με το να δηλώσω ένοχη ή να πω ονόματα θα επέστρεφα κατευθείαν στην κόρη μου, αλλά επειδή θα έπρεπε να πω ψέματα, δεν σκέφτηκα καν ότι ήταν μια επιλογή για εμένα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάκρισης και πριν ομολογήσει, ο Παντσέρι ανέφερε τα ονόματα δύο ιταλόφωνων βουλευτών και όχι τα δικά μου, και δεν με ανέφερε καν στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο πρώτος συνελήφθη, ο άλλος δεν είχε κανένα πρόβλημα, ακόμα αναρωτιέμαι γιατί. Ίσως επειδή προστατεύεται από ειδική ασυλία…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.