Η Βουλή αποφασίζει Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας τάσσονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης να καταθέσει τώρα την πρόταση αυτή, ενώ είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» .

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία. Παράλληλα άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.

Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει:

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.

» Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.