Την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρδίτσας, με την οποία κρίθηκαν ένοχοι πέντε από τους έξι αστυνομικούς που κατηγορούνταν για την υπόθεση βασανισμού του Βασίλη Μάγγου, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για μια σημαντική νίκη του αγώνα ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.
Το κόμμα συνδέει την έκβαση της δικαστικής υπόθεσης με τους αγώνες του Βασίλη Μάγγου και των πολιτών ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, ενώ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα της οικογένειάς του και όσων συνέβαλαν ώστε η υπόθεση να παραμείνει στο προσκήνιο. Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για συλλογική δικαίωση και υπογραμμίζει ότι η υπόθεση αποτελεί μήνυμα απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και την ατιμωρησία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας έκρινε ενόχους τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση βασανισμού του 26χρονου Βασίλη Μάγγου.
Η καταδίκη των βασανιστών του Βασίλη αποτελεί μια σημαντική νίκη απέναντι στην αστυνομική βία, την κρατική αυθαιρεσία και την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Αποτελεί μία νίκη απέναντι στον αυταρχικό κρατικό μηχανισμό που επέλεξε να προστατεύσει τα συμφέροντα της Lafarge-ΑΓΕΤ και την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της αντί τους κατοίκους που αγωνίζονταν για να μην δηλητηριάζονται από αυτή.
Κι αυτή η νίκη δεν ήρθε ως παραχώρηση κανενός. Είναι αποτέλεσμα ενός επίμονου και ανυποχώρητου αγώνα. Ενός αγώνα του πατέρα του Βασίλη, που με αξιοπρέπεια και αστείρευτη δύναμη πάλεψε για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, αλλά και των κινημάτων, των συλλογικοτήτων και όλων εκείνων που δεν επέτρεψαν η υπόθεση να ξεχαστεί και η κρατική βία να συγκαλυφθεί.
Η δικαίωση του Βασίλη είναι δικαίωση ενός συλλογικού αγώνα. Είναι απόδειξη πως η επιμονή, η αλληλεγγύη και η αντίσταση μπορούν να ανοίξουν δρόμους δικαιοσύνης. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα πως τα βασανιστήρια δεν ξεχνιούνται και η αστυνομική αυθαιρεσία δεν νομιμοποιείται.
Δεν ξεχνάμε τον Βασίλη Μάγγο. Δεν ξεχνάμε την ιστορική δικαίωσή του.
Κρατάμε ζωντανή τη φράση του που σημαδεύει έναν ολόκληρο αγώνα: «Κι ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα!»
Βασίλης Μάγγος Παρών!
































