Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη για επείγουσα επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας με σκοπό τον επανακαθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στην χώρα ως ασφαλών, σε ευθυγράμμιση με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA), ζήτησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο, σε πρόσφατη αξιολόγηση υποδεικνύει συγκεκριμένες περιοχές στη Συρία ως ασφαλείς, σε αντίθεση με την υφιστάμενη πολιτική της Ευρ. Επιτροπής για την Συρία, που θεωρεί ολόκληρη την χώρα ως μη ασφαλή για επιστροφή Σύριων. Επιπλέον, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η Κύπρος βιώνει μια άνευ προηγουμένου δραματική αύξηση των παράνομων αφίξεων, κυρίως Σύριων που αναχωρούν από τον Λίβανο, με αποτέλεσμα πέντε φορές περισσότερους μετανάστες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ πρώτης γραμμής.

Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να προχωρήσει επειγόντως με επαναξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Συρία σε συνδυασμό με το καθεστώς προστασίας των Σύριων, λαμβάνοντας υπόψη την νέα πραγματικότητα στην χώρα και τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ΕΕ η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής της. Επιπλέον, την καλεί να εξετάσει τον επανακαθορισμό ορισμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλών για επιστροφή των Σύριων, σε ευθυγράμμιση με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, ο οποίος χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να προωθήσει την εμπλοκή της FRONTEX στην περιοχή και να στηρίξει ενεργά τον Λίβανο, ο οποίος φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, με παρόμοιο τρόπο που η ΕΕ πράττει και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.