Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «οχι»

Καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης το βράδυ της Πέμπτης (28.03.24).

Κατά της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας για την υπόθεση των Τεμπών, ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ.

Συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές, κατά 159 και υπέρ 141. Παρών μηδέν.

«Συνεπώς, πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας κατά της κυβέρνησης, απορρίπτεται», όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας.

Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο
«Η τραγωδία των Τεμπών είναι βαθύτερη από μια απλή αφορμή για την κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας. Γι’ αυτό και θα μιλήσω για την αλήθεια σύμφωνα με τη δική μου οπτική. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη όσων χάσαμε. Μόνο αυτοί απ’ όλους μας έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν το τόπο χωρίς αν αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και χωρίς να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν πιο πολύ από τους άλλους. Και σήμερα προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πατρίδα μας. Διαχρονικά κενά τους κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την οδύνης. Να την μετατρέπουν σε εργαλείο για να χτυπήσουν κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Διολίσθησε στα μονοπάτια της θλιβερής αντιπαράθεσης.

Όπως είπα στην πρώτη επέτειο δεν την έχουν τα κόμματα παρά μόνο η Δικαιοσύνη. Δεν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε. Ήταν ένα σφάλμα και πάνω σε αυτό το κενό πληροφοριών φύτρωσανσενάρια συνωμοσίας. Κάποιοι επιτηδείοι έριξαν τον σπόρο της αμφιβολίας προς την ίδια τη δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κυνικές και ανήθικες πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους πόνου. Έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ερωτήματα ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση. Βαδίζοντας σε έναν τυφλό δρόμο. Εισάγετε με θράσος στην προπαγάνδα άλλων εποχών. Μπάζωμα συγκάλυψη μονταζιέρα.

«Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα;»
Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των αρχών. Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει το δεδομένο; Έφυγα και είδα ότι πιο φρικιαστικό είχα δει. Και το μέλημα μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους; Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα. Αυτή ήταν η έννοια μου;»

Ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης γιατί έγιναν 7 παραβιάσεις γιατί ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω κ ένα άνθρωπος αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, θα είχε γίνει το ατύχημα. Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι που η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί; Η Αεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Τι είπε για την 717
Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 είπε: «Ναι είναι πιθανό σχεδόν βέβαιο ότι αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί το ατύχημα. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή».

Στη συνέχεια τόνισε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και πως έδωσε 6 παρατάσεις ο Χρήστος Σπίρτζης. «Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας δώσατε μια σύμβαση με προβλήματα και ο υπουργός πήρε μια απόφαση. Ή θα την καταργούσε ή θα πήγαινε να την ολοκληρώσει. Και ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν μπορείτε να κατηγορείται για την καθυστέρηση αλλά να γίνει δεκτή η εισήγηση του ευρωπαίου εισαγγελέα ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πως νοείται ένας ευρωπαίος εισαγγελέας να κάνει παρέμβαση σε μια ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει τα όρια της αρμοδιότητά της».

Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες θέλει κατηγορητήριο και προανακριτική. Μας είπε ο Φάμελλος να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος Δικαίου. Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας σύμβασης και μια τραγωδία, τότε ρωτώ: όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε αν είχαμε 112 να είχαν σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς να αποδοθούν ευθύνες στον παπά που δεν υλοποίησε το 112 ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μαζί με λίγους το 2007 είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, που θυμίζω εμπίπτει ο Σπίρτζης. Αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό όχι εσείς.

«Στην συνείδηση όλων μας και του κ. Καραμανλή θα πλανάτε το βάρος ότι αν είχε τελειώσει η 717 το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς αν αυτό ήταν έτοιμο από το 2016. Στείλατε μέχρι και εφημερίδες που έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί μάλλον έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση. Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και ένα χρόνο.
Όλα αυτά γίνονται στην υπηρεσία ενός στόχου να πέσει ο Μητσοτάκης. Με νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Με τη συμπεριφορά και τις ακρότητες και το λεξιλόγιο ποδοπατάτε το συλλογικό πένθος και εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε ο πρωθυπουργός.

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ
«Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες θέλει κατηγορητήριο και προανακριτική. Μας είπε ο Φάμελλος να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος Δικαίου. Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο», τόνισε.

«Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρως μιας σύμβασης και μια τραγωδία, τότε ρωτώ: όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε αν είχαμε 112 να είχαν σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς να αποδοθούν ευθύνες στον παπά που δεν υλοποίησε το 112 ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μαζί με λίγους το 2007 είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, που θυμίζω εμπίπτει ο Σπίρτζης. Αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό όχι εσείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην συνείδηση όλων μας και του Καραμανλή θα πλανάται το βάρος ότι αν είχε τελειώσει η 717 το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς αν αυτό ήταν έτοιμο από το 2016», πρόσθεσε.

Τι είπε για το δημοσίευμα
«Ενώ για τα Τέμπη συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε καταθέσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται ότι έχει αναιρεθεί από τις πρώτες ημέρες. Από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε, δεν λέει τίποτα καινούργιο και ενώ δεν υπάρχει περιεχόμενο υιοθετείται από εσάς και θέτετε θέμα δυσπιστίας. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά», πρόσθεσε.

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»
«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων κι όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν ότι όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι», τόνισε

«Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοικτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν θέλουν ας έρθουν να κριθούν να συγκριθούν και να μετρηθούν!» είπε.

Προσωπική επίθεση σε Κασσελάκη
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές ζητώντας «να σταματήσει ο φαντάρος των 20 μερών τις ανιστόρητες ανοησίες».

«Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας από ηττημένους τους νικητές. Ο κ. Κασσελάκης είναι απλά φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να είναι φαιδρός ή υπονομευτής του πολιτεύματος. Μάλλον θέλει να δημιουργήσεις ανοσία στην ανοησία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Θα καταφέρετε το αμίμητο να είστε τρίτο κόμμα μετά τον κ. Κασελλάκη».

Φάμελλος: Η μόνη πολιτική διέξοδος είναι η διενέργεια εκλογών
Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό γιατί παραιτήθηκαν οι κκ. Μπρατάκος και Παπασταύρου. «Γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου. Αν δεν γνωρίζετε είστε επικίνδυνος», είπε και προσέθεσε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα φυλλορροήσετε τόσο γρήγορα, έχετε παραιτήσεις πριν καν μιλήσετε».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας τόνισε ότι καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή γιατί την είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής των Τεμπών και τη Βουλή και την κοινωνία, αλλά και τη μνήμη των 57 θυμάτων και τους τραυματίες του μεγαλύτερου και πιο πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη χώρα μας». Υπογράμμισε, δε, ότι οι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να απορρίψουν την πρότασή μας, «εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον όρκο μας στο Σύνταγμα γιατί ακόμα και αν λάβετε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «το άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών της εξεταστικής επιτροπής, και οι αποκαλύψεις για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα των Τεμπών μας δείχνουν ότι ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης δεν έχει όριο». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλα τα σκάνδαλα σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ. «Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες. Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής.Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι η μόνη πολιτική διέξοδος είναι η διενέργεια εκλογών, ωστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται. «Θα μου πείτε μα δεν πέρασαν ούτε 9 μήνες από τις εκλογές; Σωστά. Αλλά δεν φταίει η αντιπολίτευση για τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», προσέθεσε.

Μάλιστα, σχολίασε τα όσα είπε χθες ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. «Μας ζήτησε χθες ο κ. Καραμανλής να υποβάλλουμε πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, όταν απορρίψατε ήδη την πρόταση που στηριζόταν στην ευρωπαία εισαγγελέα επιλογή σας που καταδίκασε και το Ευρωκοινοβούλιο. Ποιον κοροϊδεύετε; Πόσο πιο θεσμική και σοβαρή στήριξη μπορούσε να έχει η πρότασή μας; Η στάση σας απέναντι στην ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή αποδεικνύει ότι απομακρυνόμαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου, δηλαδή τον πυρήνα της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών. «Ξέρουμε καλά τις προσωπικές σας ευθύνες για τα ανωτέρω, εφόσον και ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων ήταν στη στενή σας επίβλεψη. Εκτός αν πήρατε στην ευθύνη σας στην ΕΥΠ, με πρωτοφανή βιασύνη μόλις ορκιστήκατε το 2019, γιατί το σχέδιο ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του 2019, και μετά είχατε εγκληματική αμέλεια να την ελέγχετε. Αλλά – όχι βέβαια – την ελέγχατε και πολύ καλά Για αυτό και πήρατε τον κ. Σμυρλή, υπεύθυνο εξαγωγών του Predator, στη συνέχεια διευθυντή στη ΝΔ!», είπε.

Ανδρουλάκης: Το Μαξίμου είναι ο πυρήνας της διαφθοράς
«Είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής επιτιθέμενος σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση .

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αρνείται να δεχτεί το συνεχές μοτίβο Διαφθοράς, Συγκάλυψης και Ατιμωρησίας σε μια σειρά από νοσηρές υποθέσεις.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει.Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».

Απέρριψε με σκληρή γλώσσα τις κατηγορίες της κυβέρνησης πώς κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε: « Διαπλοκή με ποια μίντια και ποια οικονομικά συμφέροντα;Αυτά που το πρωί καταγγέλατε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες ο κ.Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά τους στείλατε να καπνίσουν πούρα κ. Μητσοτάκη ή την πίπα της ειρήνης;»

Τι είπε για τις παραιτήσεις υπουργών
Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των δύο υπουργών ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «ο πυρήνας της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος είπε οτι «κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών». Επικαλέστηκε ακόμη το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο «….από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας,

πριν ακόμα παραλάβει τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε».

Προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού
Απέδωσε στη κυβέρνηση προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού και ζήτησε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα: «Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει; Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία προπαγάνδα σας. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την εδραιωμένη πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι μόνος στόχος σας είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Πάρτε το χαμπάρι. Δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι «σιγά το θέμα», που ένα διεφθαρμένο χέρι το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, πήρε τις συνομιλίες, τις χάλκευσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα.

Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 το πρωί να μπει υπάλληλος στον ΟΣΕ, να πάρει τις συνομιλίες και να τις περάσει στις 8 το πρωίστα email ανώτατων στελεχών του Οργανισμού».

Σχολίασε καυστικά τη χθεσινή του ομιλία του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι είχε το θράσος να εμφανιστεί ως κατήγορος.:«…το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά, κ. Καραμανλή.Το χθεσινό σας θερμό χειροκρότημα στον άνθρωπο που έλεγε “ντροπή” σε όσους αμφισβητούν την ασφάλεια στα τρένα, λίγες μέρες μόνο πριν την τραγωδία δείχνει ότι έχετε μηδενική ενσυναίσθηση. Προσβάλετε με τη συμπεριφορά σας την ελληνική κοινωνία. Δεν είπε όμως κουβέντα για το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Αντέκρουσε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που εντοπίζει ευθύνες στον ίδιον και τον κ. Σπίρτζη.

Αγνόησε πλήρως το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε και το οποίο τονίζει τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 ως έναν από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης. Δεν είπε τίποτα για το “γαλάζιο ρουσφέτι” της παράνομης μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη.

Αυτή είναι η «γαλάζια αξιοκρατία», που την έχετε κάνει και σημαία»!

Τι είπε για τα email σε απόδημους
Δριμεία ήταν η κριτική του και για τα email προς τους Απόδημους από την κ. Ασημακοπούλου. «Πρόκειται για σκανδαλώδη μεθόδευση για την οποία οφείλει να λογοδοτήσει ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών, κυρία Κεραμέως», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είπε, επίσης, οι υποκλοπές έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της ανευθυνότητας, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας και πρόσθεσε:«Ακόμα και σήμερα δεν έχετε δώσει πειστικές απαντήσεις, αλλά ούτε επιτρέψατε να διεξαχθεί η έρευνα. Η εξεταστική για τις υποκλοπές ήταν η πρόβα για αυτό που συνέβη στην εξεταστική για τα Τέμπη. Οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν έχουν κληθεί ακόμα από τη δικαιοσύνη, ούτε έχει γίνει ταυτοποίηση για να δούμε αν τα τηλέφωνα που στοχοποιήθηκαν με Predator ήταν συγχρόνως υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.

Και για να συνεννοούμαστε: οι υποκλοπές δεν ήταν ένα σκάνδαλο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά ένα βαρύ οικονομικό. Κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».

«Αυτό που έχω να σας πω κλείνοντας είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα την οποία υποκριτικά επικαλείστε,

δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί άμεσα ο Φλωρίδης
«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας. Δεν πάει άλλο». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επι της πρότασης δυσπιστίας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο «για έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο. Να αντιστραφεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αποθέωσης της αγοράς. Ενιαίος δημόσιος μεταφορικός φορέας τώρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και για ένα αναπτυξιακό κράτος που χρησιμοποιεί στρατηγικά τις υποδομές τους για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Καλούμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ελληνική κοινωνία να διαμορφώσουμε μέτωπο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη!».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του δυστυχήματος είπε ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, γιατί ο πόνος ξεχείλισε. Γιατί ο πόνος έγινε οργή. «Τα όσα συνέβησαν, τα όσα τραγικά συνέβησαν, το μοιραίο βράδυ έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας. Αλλά σήμερα, η Κυβέρνηση βρίσκεται στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται για όσα ακολούθησαν.

Για μια πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης που μας αφήνει άφωνους – ακόμα και όσους νομίζαμε ότι τίποτα πια δεν θα μπορούσε να μας εκπλήξει με αυτή την Κυβέρνηση. Αλλά κανείς μας, ακόμα και ο πιο καχύποπτος, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη κιόλας μέρα, τη μέρα που το σοκ είχε παραλύσει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, κάποιοι παρασκηνιακά φρόντιζαν για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Ότι κάποιος ή κάποιοι θα έκαναν το αδιανόητο. Θα έπαιρναν τους ηχογραφημένους διαλόγους από το κέντρο του ΟΣΕ και θα έκαναν μια βολική κοπτοραπτική για να επιτύχουν έναν και μόνο στόχο: να πείσουν ότι για το θάνατο 57 ανθρώπων μοναδικός υπεύθυνος είναι ένας ανεύθυνος σταθμάρχης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να παραιτηθεί λέγοντας: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνετε σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέτε ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα. Η συμπεριφορά σας είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και μετά από αυτό οφείλατε να παραιτηθείτε άμεσα».

Κάλεσε, δε, τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής και να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. «Δεσμευτείτε λοιπόν σήμερα ότι θα συμφωνήσετε σε σύσταση προανακριτικής», είπε.

Κωνσταντοπούλου: Παραβιάσατε την ανθρωπιά, μέσα στο τρένο δεν ήταν αντικείμενα, ήταν άνθρωποι
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, αφού είπε ότι εδώ και 48 ώρες είναι απoύσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57 ανθρώπων στα Τέμπη. «Οι τραυματίες, ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέτα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Ζητούν δικαίωση τα τρία κορίτσια, ο Ντένις, η Μάρθη, η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ζητούν δικαίωση 57 άνθρωποι που βρίσκονταν στην ευθύνη σας, στο έλεός σας, και παραβιάσατε τους ιερούς κανόνες του ανθρώπινου καθήκοντος και ύστερα του πολιτικού, να μην πετάξετε τις ζωές τους, τις υπάρξεις τους», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνώριζε πως δεν είχαν υλοποιηθεί οι συμβάσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2016. «Το είχε πει ο κ. Καραμανλής με τον πιο απερίφραστο τρόπο, ειδικά εσείς, ότι από το 2010 και μετά δεν υπήρχε καμία απολύτως ασφάλεια στο σιδηρόδρομο. Το είχε πει ο υπουργός σας ο καταχειροκροτηθείς, ο κ. Κώστας Καραμανλής. Κρίμα που τώρα δεν χειροκροτάτε», είπε απευθυνόμενη προς τους παριστάμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον σταθμάρχη τόνισε ότι παραδέχτηκε την αντικειμενική ευθύνη και μάλιστα επισήμανε ότι επρόκειτο για ρουσφέτι της Νέας Δημοκρατίας. «Τολμάτε να λέτε ότι έφταιξαν οι παραβιάσεις των κανονισμών; Εσείς παραβιάσατε την ανθρωπιά. Μέσα σε αυτό το τρένο δεν ήταν αντικείμενα, ήταν άνθρωποι. Χειροκροτήσατε εχθές τον κ. Καραμανλή, γιατί τι είπε; Ζήτησε συγγνώμη; Όχι. Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι. Επιτέθηκε σε όποιον ζητά ευθύνες; Ναι. Σας είπε ότι το θέμα είναι η μεγάλη σας παράταξη και τον χειροκροτήσατε σε κατάσταση έξαλλου πανηγυρισμού, που φέρνει σε μεγάλη αμηχανία εμάς που ξέρουμε πόσο αδίστακτοι είστε», προσέθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ στάθηκε στο χειροκρότημα των γαλάζιων βουλευτών στον Κ. Καραμανλή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.