Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία, τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΟΔΥ για τα σχολικά γεύματα, τα οποία προκάλεσαν μαζική τροφική δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Λαμίας.

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού δεκάδες ήταν οι γονείς που το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν έξω από το γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, για να καταγγείλουν πώς τα παιδιά τους αρρώστησαν από ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά!

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη το παιδί μου μέχρι που λιποθύμησε από τους πόνους και την εξάντληση στα χέρια του πατέρα του», είπε μια από τις μητέρες, έξω από τα δικαστήρια. Οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι και αμετακίνητοι να κινηθούν αποφασιστικά μέσω της δικαστικής οδού.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ
«Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας», αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε παρέμβασή του για το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε και σημειώνει τις ενέργειες που έκανε.

Ειδικότερα:

Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.
Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.
Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.
Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια. Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

Η απάντηση της εταιρείας catering
Το Mega επικοινώνησε με την εταιρεία catering που ετοιμάζει τα γεύματα και τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προκύπτει ανάμειξη της εταιρείας με τα περιστατικά.

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση. Έχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά».

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.