Και τώρα… η ώρα του ανασχηματισμού

Ποια τα διλήμματα και ποιες οι κρίσιμες απαντήσεις που καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός.

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Ενός ανασχηματισμού που θα είναι ο τελευταίος πριν τις κάλπες και που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει μεγάλο εύρος, θα ενισχύσει πρόσωπα από τη Βόρεια Ελλάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει εκλογικό πρόβλημα λόγω των αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα αποστέλλει μηνύματα και προς τη συγκρότηση “προοδευτικού πόλου”.

Το πιθανότερο είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Διάσκεψη του Μονάχου για τη Διεθνή Ασφάλεια την προσεχή Παρασκευή.

Σε περίπτωση, όμως , δυσκολιών, με ύπαρξη καραμπόλας κοκ, ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα διλήμματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι ουκ ολίγα:

Θα συμπληρωθούν απλώς τα κενά όσων πρόκειται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ή θα υπάρξουν και επιπλέον κινήσεις, ώστε να υπάρξει και ένα ισχυρότερο μήνυμα;

Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κρατήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα αποχωρήσουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κατερίνα Νοτοπούλου από υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Πόσο ισχυρό θα είναι το μήνυμα προς το χώρο της κεντροαριστεράς;

Ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί με ορίζοντα οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο ή τον προσεχή Μάιο καθώς είναι φανερό πως στη δεύτερη περίπτωση τα εκτός κόμματος πρόσωπα δύσκολα θα δεχθούν να μπουν στην κυβέρνηση για τρεις μόλις μήνες;

Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών και θα επανέλθει ή όχι στην κυβέρνηση ο Νίκος Κοτζιάς;

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο ανασχηματισμός ναι μεν θα είναι περιορισμένος, αλλά θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της συγκρότησης του “προοδευτικού μετώπου”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλωστε, έχει γίνει πρόταση στον Χάρη Παμπούκη για το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και στον Σωτήρη Βαλντέν για το χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο, παραμένει το απόλυτο φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μετακινηθεί σε άλλο, κορυφαίο υπουργείο. Κορυφαία στελέχη, επίσης, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, εισηγούνται την επαναφορά του Νίκου Κοτζιά στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Στη θέση τους, όπως αναμένεται, θα παραμείνουν και όλα τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ ή άλλους χώρους, όπως π.χ. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Τέρενς Κουίκ, Κατερίνα Παπακώστα. Στις 6 το απόγευμα, άλλωστε, ο Τέρενς Κουίκ ορκίζεται βουλευτής στη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και- σύμφωνα με τις πληροφορίες- εξ αρχής θα δηλώσει πως ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου, ο οποίος πλέον στοχοποιεί προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα εκθέτοντας όσους μιλούσαν για “σικέ διαζύγιο” των δυο ανδρών. Στο κυβερνητικό κόμμα, πάντως, είναι πλέον αποφασισμένοι να απαντούν με σκληρό τρόπο στον Πάνο Καμμένο, σε μια προσπάθεια να “συνθλίψουν” τον έως τώρα κυβερνητικό τους εταίρο.

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος, τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών.
Από το news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.