Κοινό μέτωπο – απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Με διάθεση συναίνεσης και συμφωνίας στην αντιμετώπιση της πολιτικής της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία θα προσέλθουν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις στο έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για τις 10 Μαΐου.
Σημείο σύγκλισης αποτελεί το κοινό συμπέρασμα ότι η Τουρκία, με τις εμπρηστικές δηλώσεις, τις προκλητικές ενέργειες, ακόμα και τον αναθεωρητικό λόγο έναντι των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης που αποκτά χαρακτηριστικά διχασμού, μετά το δημοψήφισμα.
Τα αντανακλαστικά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συντονίστηκαν μετά τα όσα ειπώθηκαν για το Αγαθονήσι, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με τελευταία την επίθεση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέστησε στον κ. Καμμένο «να βάλει τέλος στα ανεπίτρεπτα σχόλια και τις ενέργειές του, που έχουν στόχο να διαλύσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Γ. Κουμουτσάκος, παρά την κριτική εναντίον του κ. Καμμένου τον οποίο έψεξε για «επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα», συνέστησε στην Τουρκία «να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και διεθνείς συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές, να αποδεχτεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν», ενώ στήριξε την ελληνική δικαιοσύνη και την απόφασή της να μην εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς όπως επίμονα ζητεί η Άγκυρα, λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει επίσης να αποδεχτεί ότι στις δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα».
«Η Τουρκία, γλιστράει, ολοένα και περισσότερο, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός των δεσμεύσεων και του πλαισίου που είχε αναλάβει για την ευρωπαϊκή της πορεία, το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας» σημείωσε από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για χιλιάδες συλλήψεις και αποφάσεις να τεθούν εκτός κρατικού μηχανισμού χιλιάδες υπάλληλοι, για καταφανή διχασμό και αδερφοκτόνα διάθεση από την πλευρά του Ερντογάν, αλλά και για ανεύθυνη δειλία των αξιωματούχων της Τουρκίας.
«Ο κ. Ερντογάν στη μεγαλομανία του βλέπει τη χώρα του να αναβαθμίζεται από περιφερειακή σε παγκόσμια υπερδύναμη. Η κλιμάκωση όμως των προκλήσεων και η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, την καθιστούν παράγοντα αστάθειας και την απομονώνουν, όλο και περισσότερο. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας, επιδεικνύοντας σταθερά σύνεση και ψυχραιμία με αταλάντευτη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.