«Κοινωνικό μέρισμα»: Πυρ ομαδόν και για το κατεπείγον του ν/σ

Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) συζητείται το νομοσχέδιο για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τους βουλευτές – μέλη των επιτροπών να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξηγώντας ότι η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017, για να μην χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.

«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018», είπε. Επισήμανε δε, ότι απαιτείται γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία και έκδοση ΚΥΑ, ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και γι΄ αυτό πρέπει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Θα συνιστούσα στον υπουργό, όταν χρησιμοποιεί τη λέξη υπεραπόδοση, να είναι πιο προσεκτικός. Δεν πρόκειται για υπεραπόδοση, αλλά για υπερφορολόγηση και για υπερεξόντωση» είπε, εκ μέρους της Ν.Δ., ο Γιάννης Βρούτσης και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει αναλυτικότερα για το πώς και πού θα διανεμηθεί το μέρισμα, που είναι αποτέλεσμα θυσιών του ελληνικού λαού και όχι με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος», συμπλήρωσε.

«Είναι φανερή η προσπάθειά σας να αλλάξετε μια δυσμενή ατζέντα για την κυβέρνηση» ανέφερε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε δυσμενές θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Κατά τον κ. Κουτσούκο, η κυβέρνηση θέλησε να βγάλει από την ατζέντα το «σκάνδαλο Καμμένου» για το οποίο κάποιοι θα λογοδοτήσουν. Ακόμη, τόνισε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος στερεί τη δυνατότητα να κατατεθούν και να συζητηθούν διεξοδικά οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και πως δεν θα είναι δυνατή ούτε η ακρόαση κοινωνικών φορέων, όπως οι ένστολοι.
«Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι αλά καρτ. Έχουμε σταθερή θέση, ότι δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια με διαδικασίες κατεπείγοντος», είπε με τη σειρά του ο Χρήστος Κατσώτης.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ δήλωσε σύμφωνος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και πρόσθεσε ότι υπάρχει αμηχανία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, διότι για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση φροντίζει το πλεόνασμα να το μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες, προκειμένου να τους ανακουφίσει, ενώ «τα κόμματα που συγκυβέρνησαν έλεγαν στους πολίτες που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, να πουλήσουν τα σπίτια τους».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης είπε πως αντί για σωστή κοινωνική πολιτική, η κυβέρνηση δίνει μπαξίσια, για να χρυσώσει το χάπι στον κόσμο, όπως έδινε και ο Αλί Πασάς. Δήλωσε, επίσης, κάθετα αντίθετος με το κατεπείγον, σημειώνοντας ότι και πέρυσι «στο επιδοματάκι έγιναν λάθος υπολογισμοί ποιοι έπρεπε να το πάρουν».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε πως είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φέρει νωρίτερα στη Βουλή το νομοσχέδιο, επειδή έπρεπε να συνεννοηθεί με τους θεσμούς, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία και μια πιο ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Υποστήριξε ακόμη, ότι το 1ο άρθρο δεν είναι επαρκώς επεξεργασμένο, διότι είναι σαν να δίνει η Βουλή λευκή επιταγή για τους δικαιούχους.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Ιωάννης Σαχινίδης παρατήρησε ότι το μόνο κατεπείγον είναι η αγωνία της κυβέρνησης να παραμείνει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εξουσία, δίνοντας «ξεροκόμματα» στον ελληνικό λαό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.