Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για διασπορά – Τελευταίο «καμπανάκι» των ειδικών

Πώς θα αποτραπεί ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα σε σχέση με τον κορονοϊό… Αυτή είναι η μόνη σκέψη του κυβερνητικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά βεβαίως στα του μετώπου της πανδημίας, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι ποικίλα και πολλά. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήρε το πνεύμα αλληλεγγύης, το αυξημένο αίσθημα ατομικής ευθύνης και τη γενικότερη συναίνεση κι εγκράτεια που επιδείκνυαν οι Ελληνες πολίτες στις προσταγές κυβέρνησης και ειδικών για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ένα νέο lockdown είναι ορατό και τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά και «τρέχουν» παράλληλα. Ηδη, αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι μεγάλες συναθροίσεις του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλες από τα πανηγύρια και τους… χορούς τους κυκλωτικούς, καθώς όσα πανηγύρια έλαβαν χώρα μέχρι και την περασμένη Κυριακή αποτέλεσαν υγειονομικές βόμβες, μιας και οι αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας είχαν πάει περίπατο.

Ιδια εικόνα παρατηρείται και σε αρκετά μπαρ, beach bar, ταβέρνες και γενικότερα σε χώρους εστίασης, ενώ η κατάσταση είναι οριακή και στις παραλίες, που πλέον δεν βρίσκει κανείς μισό τετραγωνικό για να απλώσει πετσέτα.

Την ίδια ώρα… βαλλόμεθα κι από τους τουρίστες, που εισέρχονται κυρίως από τον Προμαχώνα με την Νο.1 πηγή κινδύνου να αποτελεί τη Σερβία, με τα κρούσματα να είναι πλέον δεκάδες εντός της επικράτειας και να ηχούν καμπάνες κινδύνου.

Νέα κρούσματα σε Λευκάδα και κατασκήνωση Χαλκιδικής
Στη Λευκάδα, εντοπίστηκε μια ολόκληρη (πενταμελής) οικογένεια που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ στην Χαλκιδική και στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας βρέθηκε και δεύτερο παιδί, ένα 11χρονο κοριτσάκι, θετικό, με την ανησυχία να είναι έκδηλη και τους γονείς να παίρνουν άρον άρον τα παιδιά τους από το θέρετρο, έχοντας απομακρυνθεί ήδη 100 και πλέον παιδιά.

Το 11χρονο κορίτσι κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, όπου ο πρώτος έλεγχος έδειξε οριακά θετικό αποτέλεσμα και θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος έλεγχος. Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα για τους γονείς της 15χρονης αλλά και των παιδιών που ήταν μαζί της στο θάλαμο. Ήδη τρία παιδιά είναι αρνητικά, ενώ και οι τρεις γιατροί της κατασκηνώσεις ήταν αρνητικοί στον Covid-19.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και πάλι οι υγειονομικές αρχές στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την εμφάνιση και νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, τα οποία προστίθενται στα ήδη επιβεβαιωμένα που υπήρξαν από τις 24 Ιουνίου 2020.

Χθες ανακοινώθηκαν, 24 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, από αυτά τα 7 είναι από το εξωτερικό, και τα υπόλοιπα εντοπίζονται: 6 σε Ξάνθη, 4 σε Καστοριά, 3 σε Θεσσαλονίκη, 2 σε Αττική και από ένα σε Ροδόπη και Ημαθία. Ο συνολικός αριθμός έφτασε πλέον στα 3.826 κρούσματα, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Κρούουν τον κώδωνα οι επιστήμονες
Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, «αν δεν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα (όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και τα δημόσια πρόσωπα) θα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε εγχώρια και ορφανά κρούσματα γιατί δεν μηδενίσαμε την παρουσία του ιού στη χώρα μας. Είχαμε βέβαια καταφέρει να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων».

Συμπληρώνει ακόμη ότι προ δύο μηνών είχε τονίσει το παράδοξο της πρόληψης: «όταν τα μέτρα πετυχαίνουν τότε υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε. Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της εξελισσόμενης κατάστασης».

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι «δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια».

Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα στα σύνορα
Όσοι εισέρχονται, για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.
Στα ευχάριστα… μαντάτα της ημέρας, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στα ελληνικά νοσοκομεία από τη χορήγηση πλάσματος.

Θεοχάρης: Ισορροπία στο άνοιγμα της οικονομίας και την ασφάλεια
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο Open TV για το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδος σε κάποιες χώρες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και τη διασπορά του κορονοϊού υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε τους κανόνες προστασίας εσωτερικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.