«Με 2-3 lockdowns των 10-15 ημερών θα μειώσουμε τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό ως τα Χριστούγεννα»

Το lockdown δεν πρέπει να είναι εκτός συζήτησης, υποστηρίζει ο καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιδιαίτερα αυξητικής τάσης η οποία, όμως, ήταν λίγο προβλεπόμενη.  «Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε ορισμένες μέρες, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Αν δεν εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να πείσουμε τον κόσμο και ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα».
Σαρηγιάννης: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο
Κληθείς να αναφερθεί στο χειρότερο σενάριο που έχει ενώπιόν της η ομάδα του ΑΠΘ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό προβλέπει 2.000 κρούσματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.  «Τότε θα είναι αργά για να πάρουμε μέτρα, γιατί η επιθετική αύξηση θα έχει ξεκινήσει και θα ανεβαίνει κάθετα η καμπύλη τον Δεκέμβριο. Η εκθετική διάδοση θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πάνω από τα 1.500 κρούσματα. Αν δούμε 1.500 γύρω στον Νοέμβρη, αν δεν δουλέψουν τα τελευταία μέτρα, τότε θα πρέπει να ληφθούν πιο ισχυρά».

«Με μικρά συνεχιζόμενα lockdowns μπορούμε να πάμε σε διψήφιο αριθμό μέχρι τα Χριστούγεννα»
Τέλος, αναφορικά με το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης είχε μια πρόταση.  «Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών. Να ισχύσουν τα μέτρα που λήφθηκαν στο πρώτο, αλλά να είναι πιο σύντομης διάρκειας. Αν το κάνει αυτό 2-3 φορές, δηλαδή επαναλαμβανόμενα lockdowns διάρκειας 10-15 ημερών, μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μια άποψη ότι είναι απαγορευμένη λέξη το “lockdown”, γιατί θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω από τις πιθανές λύσεις. Το on-off είναι μια λύση. Απόδοση θα έχει σίγουρα», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.