Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι διαδέχονται το κύμα καύσωνα που ταλαιπώρησε τους κατοίκους των περισσότερων περιοχών της χώρας τα τελευταία 24ωρα. Η αφόρητη ζέστη των προηγούμενων ημερών θα υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Ωστόσο, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η επέλαση ενός νέου κύματος καύσωνα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, από 17 έως 23 Ιουνίου θα επικρατήσει η πιο ζεστή περίοδος.

Ο κ.Κολυδάς έγραψε ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο X, ότι απομακρύνεται «γρήγορα η συννεφιά και η σκόνη από την περιοχή μας και ότι το Σάββατο θα είναι μια υπέροχη ημέρα, με ανοιχτό καιρό και κανονικές θερμοκρασίες».

Παράλληλα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, τόνισε ότι η πιο ζεστή περίοδος του Ιουνίου θα είναι από 17 έως 23 του μηνός. Επίσης, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα του μήνα (24-30 Ιουνίου) θα πέσει ξανά η θερμοκρασία.

Ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε χαρακτηριστικά: «Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Με χρήση αριθμητικών & κλιματικών μοντέλων για χρονικό διάστημα μόνο δύο εβδομάδων, συνάγεται ότι στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Η πιο ζεστή περίοδος από 17 έως 23 Ιουνίου, με τον υδράργυρο αργότερα να παρουσιάζει πτωτική πορεία (από 24 έως 30 Ιουνίου 2024).

Διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες ζεστές ημέρες δεν μας παραπέμπουν σε επίπεδα καύσωνα.

Η ίδια περίπου πορεία της θερμοκρασίας παρουσιάζεται και στην Αθήνα, με βάση το σχετικό μετεώγραμμα που έχουμε αναρτήσει. Αν ανατρέξετε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις, θα διαπιστώσετε ότι το μετεώγραμμα πάντοτε εύστοχα προσδιορίζει όλες αυτές τις καιρικές μεταβολές».

Γιαννόπουλος: Καταιγίδες και μπουρίνια στη βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σήμερα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, στη Βόρεια Ελλάδα αναμένονται καταιγίδες που θα συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους.

Σε 136 σταθμούς από τους 500 του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το θερμόμετρο ξεπέρασε χθες, Πέμπτη, τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, στη Μήλο είχαμε ρεκόρ-θερμοκρασίας με 44 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στους 40 βαθμούς στην Νάξο και στους 39 στην Μύκονο. Παράλληλα, πρώτη φορά πριν τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς με συνεχείς μετρήσεις από το 1890.

Σήμερα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια τμήματα στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης ακόμη και 40 βαθμούς. Ενα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι τη λήξη του καύσωνα. Μάλιστα τοπικά αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) ή και και από χαλάζι.

Στην Αθήνα σήμερα στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σαββατοκύριακο θα ανέλθει στους 33-34 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο υδράργυρος θα αγγίξεις τους 33 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, ενώ το Σαββατοκύριακο θα ανέλθει στους 31-32 βαθμούς.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ

Ο καιρός το Σάββατο 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία τους 34 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 και στα νησιά Ιονίου έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 

Γενικά αίθριος καιρός. Στα δυτικά από το μεσημέρι προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.