Μήνυμα Μητσοτάκη από την Σόφια στην Τουρκία: Να πάψει το αδιανόητο casus belli

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σόφια όπου συνάντησε τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια. Είτε θα εξομαλύνει τις σχέσεις της και με την Ελλάδα με την παύση των προκλητικών ενεργειών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus beli. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα αγωνιστούμε για την εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα προστατεύουμε τα σύνορά μας γιατί είναι σύνορα της Ευρώπης. Υπάρχουν περιθώρια για ακόμα πιο στενή συνεργασία στο θέμα της φύλαξης των συνόρων. Είμαστε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έχουμε πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης την πρόθεσή του οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις να γίνουν στενότερες. Για την πανδημία και την μετάλλαξη Όμικρον ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βοηθήσει η χώρα μας στον εμβολιασμό λέγοντας: «Δεν θα είμαστε ασφαλείς στα Βαλκάνια αν δεν πετύχουμε το τείχος ανοσίας».

Στο ερώτημα ποια άλλα κοινά ενεργειακά σχέδια συζήτησε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η ΕΕ επενδύει στις διασυνδεσιμότητες για την εισαγωγή και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Για τον αγωγό IGB είπε ότι θα καταλήξουν σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα και είναι θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία και επανέλαβε πόση σημασία αποδίδει στην λειτουργία του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη. «Μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και έτσι θα διευρύνουμε την πρόσβασή μας στο φτηνό φυσικό αέριο και αυτό ενδιαφέρει και την Ελλάδα και την Βουλγαρία», σημείωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.