Μητσοτάκης: Η στάση της Τουρκίας χρήζει ευρωπαϊκής απάντησης – Ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις

Η επιθετική στάση της Άγκυρας χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μεγαρο Μαξίμου.

«Κάναμε μία επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, τις οποίες φορτίζει η επιθετική στάση της Άγκυρας, η ρητορική, αλλά και οι ενέργειες της οποίας κινούνται εκτός του διεθνούς δικαίου και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και στρέφονται συνολικά κατά της Ευρώπης» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, «Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε διακηρύσσοντας πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις» πρόσθεσε, συμπληρώντας πως «αποφασισμένη η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει έναν κατάλογο κυρώσεων απέναντι σε μία χώρα που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού» στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο με τη γειτονική χώρα, που όμως – όπως τόνισε – θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας και όχι στις απειλές.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χαρακτήρισε «πρωτοφανή, αχρείαστη και μικρόψυχη» την απόφαση του Τούρκου προέδρου, «μία απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς Ορθόδοξους, αλλά και ως πολίτες του κόσμου», όπως παρατήρησε. Επισήμανε πάντως πως το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά «παγκόσμιο και πανανθρώπινο», προσθέτοντας πως με την «οπισθοδρομική του κίνηση» ο Ερντογάν επιλέγει να κόψει τους δεσμούς της χώρας του με τον δυτικό κόσμο.

Η κίνηση αυτή μόνο αδυναμία δηλώνει, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Ιστορία διδάσκει πως η παγκόσμια κληρονομιά δεν μπορεί να γίνεται διελκυστίνδα μεταξύ των λαών».

«Τα μνημεία ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται και η Αγία Σοφία θα στέκεται πάντα ακλόνητη στη θέση της, με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από χώρες και θρησκείες» πρόσθεσε.