Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Mίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα»

Νέα έκκληση στους πολίτες «να ακολουθήσουν τους κανόνες που ως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Εν όψει των γιορτών του Πάσχα προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «έχει κι άλλα βέλη στα φαρέτρα της» σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το θέμα είναι να μην αναγκαστεί να τα χρησιμοποιήσει.

«Φέτος το Πάσχα της αγάπης, να γίνει Πάσχα της ευθύνης. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αύριο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε παράλληλα πως «κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες, αν όλοι δεν πιστέψουν ότι αυτος ο πρόσκαιρος περιορισμός είναι για το καλό μας». «Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης. Πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «η ανευθυνότητα είναι εγκληματική».

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ελήφθησαν μέτρα «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα παραπάνω δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος «είναι να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας». Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» για να προσθέσει πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» συνέχισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι απορρίπτει τα αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος ειναι ο δρόμος της αλήθειας» είπε.

Παρατήρησε στη συνέχεια πως «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του». «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας» είπε, συγχαίροντας όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης είναι «οι Έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης». Στην κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε, μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. «Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

«Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε κάτι που για τη χώρα μας, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο: «Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις» είπε, προαναγγέλοντας ότι αύριο ανακοινώνεται από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ που ενσωματώνει σχεδόν όλες τις ελληνικές απαιτήσεις.

Παραπέμποντας στα λόγια του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος προειδοποίησε πως σε αυτή τη συγκυρία «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις, προσθέτοντας πως στηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. «Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και και κακοί, ανεύθυνοι και υπεύθυνοι, δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015. Δεχόμαστε ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και τη ζήτηση. Χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί μία λύση, σκοπός είναι να μην έρθει αυτή η λύση αργά» είπε.

«Να προσέχει τι ζητάει η αντιπολίτευση»
Ζήτησε υπεύθυνη στάση από την αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε «να προσέχει τι ζητάει. Όπως είπε, όσοι σπεύδουν σήμερα να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να σπρώχνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα πως «από την περιπέτεια θα βγούμε λαβωμένοι, αλλά και κερδισμένοι με μεγαλύτερη πίστη στις συλλογικές μας δυνάμεις, έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας Ελλάδας». «Αποφασίζουμε να αρθούμε πάνω από τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε τον ιό. Μέχρι τότε μένουμε σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι. Που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι ακριβώς επειδή είναι ελεύθεροι» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.