Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι και τις εκλογές έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που διεξάγεται το πρωί της Δευτέρας (2.11.26). Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το τουρλολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία ισχύ, ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια λόγω της διεθνούς κρίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα μέτρα στήριξης. Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς να επικεντρώνονται στο κυβερνητικό έργο και όχι στο «προεκλογικό κυνήγι του “σταυρού”», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις με το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο πως «αυθαίρετες διεκδικήσεις αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχουν καμία ισχύ. Δεν παράγουν τετελεσμένα, ούτε ανατρέπουν τους εθνικούς μας σχεδιασμούς».
«Η Ελλάδα εισηγείται παγκόσμια θαλάσσια εκεχειρία που θα απελευθερώσει κρίσιμες εμπορικές οδούς, συγκρατώντας το κόστος ζωής σε όλη την υφήλιο», υπογράμμισε.
«Είναι μία παγκόσμια αναταραχή στην οποία δεν μπορεί να απαντήσει καμιά εθνική πολιτική. Ξέρω ότι πολλά νοικοκυριά μας δοκιμάζονται, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο. Τα αποθέματα από τη συνετή οικονομική μας πολιτική μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους», επισήμανε.
«Επιλογή μας να εξαντλήσουμε τη θητεία μας χωρίς να πέσουν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου. Το έργο μας είναι το διαβατήριο αξιοπιστίας μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως έως το τέλος της βουλευτικής περιόδου, 90 προτεραιότητές μας θα πρέπει να έχουν γίνει πράξεις.
«Η καλύτερη απάντηση στον μίζερο μηδενισμό της αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μέχρι τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες μέχρι τις εκλογές:
-Οικονομία: εφαρμογή φορολογικών παρεμβάσεων ΔΕΘ και νέες ρυθμίσεις που ενισχύουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ιδίως στην μεταποίηση,
-Υποδομές: Flyover της Θεσσαλονίκης και παράδοση ακόμη 25 χιλιομέτρων του ΒΟΑΚ στην Κρήτη,
-Εργασία: νέα αύξηση κατώτατου μισθού, ώστε να φτάσει τα 1.000 ευρώ στις αρχές του ’28 – επέκταση Ψηφιακής Κάρτας και προστασία εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες,
-Στέγη: επιτάχυνση προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», κοινωνικής αντιπαροχής και ανέγερσης κατοικιών σε ανενεργά στρατόπεδα,
-Υγεία: ενίσχυση πρόληψης και συμβούλου υγείας,
-Παιδεία: προετοιμασία για Εθνικό Απολυτήριο και ολοκλήρωση ανακαινίσεων ακόμη 500 σχολείων – παράδοση δύο φοιτητικών εστιών – σε Πάντειο και Τρίπολη,
-Κράτος: αναβάθμιση της «Διαύγειας» και πλήρης σύνδεση Πολεοδομιών με Κτηματολόγιο – επιστράτευση Τεχνολογίας σε διαχείριση δικαστικών υποθέσεων και σε ελέγχους δόμησης,
-Πολιτική Προστασία, Προστασία Πολίτη: βελτίωση «112» και επιτήρηση κυκλοφορίας στους δρόμους – λειτουργεία νέων Γραφείων κατά της Οικογενειακής Βίας.
-Ολοκλήρωση θαλάσσιων πάρκων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και έργων για τη λειψυδρία.
-Άμυνα: μετά τη δεύτερη φρεγάτα «Νέαρχος», παραλαβή ακόμη 7 ελικοπτέρων Romeo, και παραγωγή ελληνικών drones.

«Η “Νομιμότητα Παντού” είναι αδιαπραγμάτευτη»
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξάρθρωση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στις υποθέσεις της Pizza Fan και του «Χωριάτικου» αλλά και στην έκρηξη στην Πλάκα με τους έξι νεκρούς, υπογραμμίζοντας πως «αποτελούν απόδειξη ότι για εμάς η “Νομιμότητα Παντού” είναι αδιαπραγμάτευτη».
«ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία και Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κάνουν καλά τη δουλειά τους Το έγκλημα υπήρχε πάντα, τώρα, όμως, αποκαλύπτεται, τώρα όμως για μεγάλες υποθέσεις», επισήμανε.
Όπως είπε, «αυτή κυβέρνηση τολμά και δίνει αυτές τις μάχες. Ας μην απορούν ορισμένοι υποκριτές με την παρανομία γύρω μας. Τώρα, επιτέλους, αποκαλύπτονται και διώκονται».

Και συνέχισε, λέγοντας πως πλέον υπάρχει «αντιπαράθεση με συμπεριφορές και στεγανά που ανέκαθεν διέτρεχαν τη δημόσια ζωή. Κάποιες φορές και με την ανοχή του «Βαθέος Κράτους».
«Το προεκλογικό κυνήγι του “σταυρού” μπορεί να περιμένει»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς, τονίζοντας πως «το προεκλογικό κυνήγι του “σταυρού” μπορεί να περιμένει».
«Προτεραιότητα έχει το κυνήγι του κυβερνητικού αποτελέσματος», επισήμανε.































