Νέος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Το «θώκο» του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταλαμβάνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ενώ στη θέση του πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη η αντιπρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, ενώ έξω από το σπίτι του είχε βρεθεί το 2018 εκρηκτικός μηχανισμός. Κορωνίδα των υποθέσεων που έχει χειριστεί στην καριέρα του ο κ. Ντογιάκος ήταν η δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 τότε βουλευτών του κόμματος.

Ο ίδιος έχει επίσης χειριστεί την υπόθεση που αφορούσε στα ομόλογα των Ταμείων, την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, μεγάλη υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων, αλλά και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή και είχε ως βασικό «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησής του. Παράλληλα είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στην οποία είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Η Ευαγγελία Νίκα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1984 και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα το έτος 2024. Στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Οκτώβριο του 2004. Γεννημένη το 1957 στην Αθήνα, η αντοπρόεδρος του ΣτΕ, έχει λάβει πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλάει αγγλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ίδια διορίστηκε εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 18.2.84 και το 1986 προήχθη στο βαθμό του Εισηγητή. Στο βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ προήχθη στις 2.8.91 και στο βαθμό του Συμβούλου του ΣτΕ στις 7.10.2004. Στην Διάσκεψη των Προέδρων πριν από ένα χρόνο, όταν είχε προτιμηθεί ο Δημήτρης Σκαλτσούνης, δεύτερη σε ψήφους ήταν η κυρία Νίκα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.