Ντ. Μπακογιάννη: Απαράδεκτες καθυστερήσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Βολές κατά της κυβέρνησης για ανικανότητα, που υπονομεύει κάθε προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαπολύουν η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθανάσιος Μπούρας, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την πορεία του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Όπως αναφέρουν, μετά από ένα σχεδόν χρόνο από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε μια επένδυση δεν έχει προχωρήσει. Υποστηρίζουν ακόμη ότι ενώ μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017 θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας των επενδυτικών σχεδίων, παρόλα αυτά η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω έλλειψης ετοιμότητας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Έτσι, όπως λένε, ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων παραμένουν σε αναμονή και οι επιχειρήσεις σε αβεβαιότητα.

Οι δύο βουλευτές κάνουν επίσης λόγο για προφανή αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων (Ν. 3299/2004 και Ν. 3908/2011), οι οφειλές των οποίων, όπως λένε, παραμένουν σε δυσθεώρητο ύψος (άνω των 4 δισ. ευρώ), ενώ, όπως σημειώνουν, δεν πραγματοποιούνται πληρωμές και οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Σύμφωνα με την Μπακογιάννη και τον κ. Μπούρα, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει οριζόντια παράταση μέχρι 31/12/2017 και στα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων επενδυτικών νόμων, χωρίς να είναι απαραίτητη η προϋπόθεση επίτευξης του 50% των επενδύσεων, ειδάλλως πλήθος αξιόπιστων και βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ακυρωθούν. Άλλωστε, ο όρος της ολοκλήρωσης του 50% μοιάζει άπιαστος λόγω της κακής κατάστασης της αγοράς, η οποία επιδεινώθηκε με την ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης και τη συνέχιση των capital controls, αναφέρουν.
Καταλήγουντας κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαδικασία του αναπτυξιακού νόμου, τις οποίες χαρακτηρίζουν επιεικώς απαράδεκτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.