Νύφη και γαμπρός κόλλησαν κορωνοϊό στο γάμο τους

Πολιορκημένο από τον κορονοϊού, βρίσκεται το χωρίο Επισκοπή του νομού Ημαθίας, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 100 θετικά κρούσματα, τα οποία έχουν προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Στη διάδοση του ιού όπως όλα δείχνουν συνέβαλε και ένας γάμος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες κι αριθμούσε 280 καλεσμένους.

Αν και όπως λένε στο newsit.gr άτομα τα οποία παραβρέθηκαν στη γαμήλια τελετή τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγε καλά κατά τη διάρκεια του μυστηρίου φάνηκε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. Η νύφη κι ο γαμπρός, αν και είχαν εμβολιστεί, έκαναν rapid test για τον κορονοϊό δύο μέρες μετά τον γάμο (σ.σ. στις 12 Οκτωβρίου) και βρέθηκαν θετικοί. Θετικός εντοπίστηκε και ο φωτογράφος του γάμου.

«Ήμασταν σε κανονικές συνθήκες στη Νάουσα πριν από 15 ημέρες. Υπήρχαν κρούσματα σε σχολεία. Υπήρχαν κάποια παιδιά τα οποία τα ελέγχαμε και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ακολουθούσαμε αυτό που μας ζητούσε η πολιτεία. Συνέβη ένας γάμος πριν 10 ημέρες. Προφανώς εκεί έγινε μια διασπορά του ιού και αυξήθηκαν τα κρούσματα. Νομίζω κάπως έτσι προέκυψε αυτή η ιστορία. Τώρα πως υπήρξε αυτή η διασπορά, ίσως να υπήρχαν κάποιοι νεαροί μαθητές οι οποίοι ήταν συμπτωματικοί που πήγαν στο γάμο», λέει στο newsit.gr, o δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας.

Και προσθέτει: « Ακολουθήθηκαν όλα τα μέτρα. Έγινε στην εκκλησία, δεν έγινε γλέντι σε κάποιο κέντρο, έγινε ένα κέρασμα όμως στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης σε εξωτερικό χώρο, στις αυλές και κάτι συνέβη εκεί. Έτσι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Νάουσας, υπάρχουν περίπου 100 κρούσματα στο χωριό Επισκοπή, καθώς επίσης και πάνω από 350 κρούσματα στο δήμο Νάουσας».

Με κορονοϊό το 5% του χωριού
To χωρίο της Επισκοπής, έχει περίπου 1.900 μόνιμους κατοίκους, Από αυτούς οι 100 νοσούν αυτή τη στιγμή από την πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Δηλαδή, ένα ποσοστό άνω του 5% του πληθυσμού του χωρίου της Μακεδονίας.

Όσον αφορά τώρα τις ιχνηλατήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων που προέκυψαν από το γάμο, ο δήμαρχος της Νάουσας αναφέρει στο newsit.gr: «Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία των ιχνηλατήσεων που κάνει ο ΕΟΔΥ. Σε αυτά τα χώρια, όπως και στην Επισκοπή οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή δεν είναι όπως στις πόλεις που ο καθένας κλείνεται στο διαμέρισμα του. Στις γειτονιές πίνουν καφέ μαζί οι γιαγιάδες, οι ηλικιωμένοι πάνε τα παιδιά στο σχολείο άρα οι επαφές είναι ποιο συχνές. Έτσι μπορεί να είναι πιο δεμένες αυτές οι κοινωνίες, αλλά λιγότερο θωρακισμένες έναντι τέτοιων φαινομένων όπως η πανδημία».

«Περιορισμοί υπάρχουν σε σχέση με τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εδώ μιλάμε για κάτι που έγινε στην αυλή. Δεν έγινε κάποια παρατυπία. Αποδεικνύεται όμως πόσο ευαίσθητο είναι το σύστημα και τελικά μέσα από κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό που συνέβη στην Επισκοπή μπορεί να συμβεί σε όλη την Ελλάδα» προσθέτει ο δήμαρχος της Νάουσας.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, στην Επισκοπή έχουν παρθεί επιπλέον μέτρα ενώ γίνονται και πιο συχνοί έλεγχοι. Μάλιστα στο συγκεκριμένο χωρίο της Μακεδονίας κυμαίνονται λίγο κάτω από το 50% «Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την αστυνομία έχουμε εντατικοποιήσει τα rapid test και τους ελέγχους και όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε την κοινωνία μας. Το ευτυχές είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που χρήζουν αυξημένης φροντίδας από μονάδες εντατικής θεραπείας, οι περισσότεροι είναι σε καραντίνα και με ήπια συμπτώματα. To ζευγάρι ήταν εμβολιασμένοι, τα ποσοστά και στη χώρα αλλά και στη Νάουσα είναι χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας και στις κοινότητες είναι λίγο πιο χαμηλά από ότι στις πιο αστικοποιημένες περιοχές».

Άγγελος Λαμπίδης, newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.