Ολλανδός πρέσβης: «Καμπανάκι» για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Την έντονη ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνικά νησιά και το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης εξέφρασε ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα Caspar Veldkamp.

«Ο ρυθμός των αφίξεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά είναι αυτήν τη στιγμή κατά 1/3 υψηλότερος σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι, και οι ανθρωπιστικές συνθήκες στα νησιά είναι μακριά από αυτό που θα έπρεπε να είναι», ανέφερε ο Ολλανδός πρέσβης, μιλώντας σε workshop για την ενσωμάτωση των προσφύγων, που διεξάγεται στο Orange Grove.

Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη αφενός στη συνέχιση των μεταναστευτικών ροών δια μέσου της Τουρκίας, αφετέρου στον χαμηλό ρυθμό επιστροφών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε εμφατικά για την ανάγκη συντήρησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και επιπλέον προέτρεψε για τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα των συνθηκών που επικρατούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Τόνισε δε πως «υπάρχουν επαρκή ευρωπαϊκά χρήματα διαθέσιμα» προς αυτήν την κατεύθυνση και έφερε το παράδειγμα οικονομικών πόρων που έχουν ήδη διατεθεί στις ελληνικές αρχές για έργα όπως η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού και νερού στη Λέσβο και τη Σάμο.

Ο κ. Veldkamp αναφέρθηκε επίσης στην αρωγή που παρέχει η Ολλανδία κατά τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στην ελληνική επικράτεια, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.