«Ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2017»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για το έτος 2017. Οι κοινωνικοί εταίροι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ «παρά το αποτρεπτικό – απορρυθμιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται (γι’ άλλη μια χρονιά) οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομόθυμα και ομόφωνα κατέληξαν στην αναγκαιότητα υπογραφής νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με τους ίδιους όρους, όπως και οι προηγούμενες. Αυτό αφενός μεν για να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή και αφετέρου να εξακολουθεί να υφίσταται το ελάχιστο πλαίσιο δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ λήγει στις 31 Μαρτίου και οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν μόνο θέματα θεσμικού χαρακτήρα, καθώς από το 2012 ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά σύμφωνα με την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο. Αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης, ώστε να υπάρχει μία, όση μπορεί να υπάρχει, ασφάλεια δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «είναι γνωστό ότι ούτε οι Συλλογικές Συμβάσεις επανήλθαν, ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης, της νέας Εθνικής Σύμβασης γίνονται στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν ο κατώτατος μισθός, το ύψος του κατώτατου μισθού, να συνομολογείτε από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών». Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 και μέχρι σήμερα ο νόμιμος κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στα 586,08 ευρώ για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.