Πάιατ: Δεν υπάρχει ευημερούσα Ευρώπη χωρίς ευημερούσα Ελλάδα

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, παραχώρησε συνέντευξη στο European Business Review, εταίρο του EURACTIV Greece. Το σχετικό δημοσίευμα στο euractiv υπογράφεται από τον Σαράντη Μιχαλόπουλο και φέρει τον τίτλο: «Πρέσβης των ΗΠΑ: Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ δεν θα επηρεαστεί από το Brexit».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα Ευρώπη χωρίς ευημερούσα Ελλάδα». «Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια σταθερή και ευημερούσα Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν η Ελλάδα μείνει κατά κάποιον τρόπο πίσω», τόνισε ο Pyatt.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσινγκτον. Όπως και ο προκάτοχός του, Barack Obama, έτσι και ο Donald Trump επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ένα μακροχρόνιο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο.

Η Αθήνα, σημειώνει ο συντάκτης, αναμένεται να ολοκληρώσει με επιτυχία την τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου (σ.σ.: ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup) και η κυβέρνηση επιζητά μία «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, είχε δηλώσει σχετικά τον περασμένο μήνα ότι περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθούν πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος «όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup» επί τη βάσει των αποφάσεών του.

Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε, τέλος, τη γεωπολιτική σημασία της ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κρήτη. Δεδομένων των εξελίξεων στην Ανατ. Μεσόγειο, ο διπλωμάτης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η σημασία της εν λόγω βάσης ίσως είναι σήμερα πιο μεγάλη από κάθε άλλη φορά. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ο ISIS, η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία και η διασφάλιση της πλήρους στρατιωτικής καταστροφής του χαλιφάτου του ISIS. Το ενδιαφέρον μας είναι, όμως, στραμμένο και στις προκλήσεις στη Βόρεια Αφρική, στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Υπάρχει και το θέμα της κακοήθους ρωσικής επιρροής που είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Μαύρη Θάλασσα και στα Βαλκάνια. Και ο χώρος, στον οποίο στρατηγικά συγκλίνουν αυτά τα τρία προβλήματα, είναι η Ελλάδα».

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.