Πέθανε η Λίτσα Βλαστού – Βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Η ξαδέλφη του Βλαστού, βασική μάρτυρας και κατηγορουμένη στην υπόθεση, «έφυγε» στα 51 της.

Την τελευταία της πνοή άφησε, χθες, η βασική μάρτυρας (αλλά και κατηγορουμένη) στην υπόθεση της «Greek Mafia» Λίτσα Βλαστού, ξαδέλφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού. Η 51χρονη, η οποία βρισκόταν υπό καθεστώς προστασίας και τον τελευταίο χρόνο διέμενε σε διαμέρισμα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, φέρεται ότι ενημέρωσε χθες στις 8 το πρωί τον σύνδεσμό της ότι αισθάνεται έντονο πόνο στο πόδι.

Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε αξονική, όμως κατά τη διάρκειά της έπαθε ανακοπή καρδιάς. Καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες οι γιατροί, την επανέφεραν και τη μετέφεραν στην Εντατική, ωστόσο λίγο αργότερα έπαθε δεύτερη ανακοπή και έφυγε από τη ζωή.

Λόγω του ότι ήταν προστατευόμενη μάρτυρας, κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ανέλαβε να ερευνήσει τον αιφνίδιο θάνατό της και πήγε στο σπίτι της, όπου δεν εντόπισε κάτι ύποπτο. Ωστόσο, έχει ζητηθεί να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις για να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου.

Η 51χρονη ξαδέλφη του γνωστού βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού είχε προχωρήσει πριν από έξι χρόνια σε αλλεπάλληλες καταθέσεις στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για την εμπλοκή ποινικών, πολιτικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η ίδια ομολόγησε ότι συμμετείχε στην οργάνωση ορισμένων από τις εγκληματικές ενέργειες, την παρακολούθηση «στόχων» και τη συλλογή πληροφοριών.

Στη δίκη -σε πρώτο βαθμό- που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 η Λίτσα Βλαστού είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών, αλλά η έφεσή της είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον τελευταίο χρόνο είχε εγκαταλείψει την Αθήνα και ζούσε στη Θεσσαλονίκη υπό καθεστώς προστασίας.

Το κύκλωμα των φυλακών και τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου
Κατά τη διάρκεια της δίκης, τον Ιούλιο του 2020, η Λίτσα Βλαστού βρέθηκε σε θέση κατηγορουμένης, καθώς παραδέχτηκε ότι ήταν το δεξί χέρι του εξαδέλφου της στις εγκληματικές του πράξεις έξω από τη φυλακή. Η αυλαία στη δίκη έπεσε με την καταδίκη και των δύο εξαδέλφων. Στη Λίτσα Βλαστού επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών, ενώ σε μόλις τέσσερα χρόνια παραπάνω είχε καταδικαστεί ο Παναγιώτης Βλαστός. Η μόνη διαφορά στην ποινική μεταχείριση εκείνης που φέρεται ότι βοήθησε τις Αρχές για την αποκάλυψη της υπόθεσης και του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης καταδίκης.

Από τους συνολικά 26 κατηγορουμένους, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά καταδίκασε τους 12 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις και εκρήξεις. Αθώα είχε κριθεί η γνωστή δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου, η οποία υπήρξε συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού.

Η υπόθεση για το κύκλωμα που είχε έδρα τις Φυλακές Κορυδαλλού είχε αποκαλυφθεί από τη Λίτσα Βλαστού, όταν «κάρφωσε» τον εξάδελφό της, ο οποίος της ζητούσε επιτακτικά πίσω 1.500.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου, που φέρεται ότι της είχε εμπιστευτεί προς φύλαξη.

Στους κατηγορουμένους αποδόθηκαν, μεταξύ άλλων, η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, η οποία δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου (με κατηγορουμένους τους Βλαστό και Σκαφτούρο), και οι εκρήξεις στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και της αδελφής του, τον οποίο, σύμφωνα με τις Αρχές, εκβίαζαν για να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

Πηγή: https://www.newsbreak.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.