Πέθανε ο Σταύρος Κατσανέβας

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Σταύρος Κατσανέβας, Καθηγητής Φυσικής, ο οποίος ήταν πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής – Astroparticle Physics European Consortium-APPEC.

Γεννηθείς στην Αθήνα το 1953 σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε έως το 1989, αφού ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris Sud του Παρισιού το 1979. Ήταν καθηγητής στο Εργαστήριο Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII ─ Denis Diderot, ενώ θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους φυσικούς στην Ευρώπη, έχοντας κεντρικό ρόλο ως διευθυντικό στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, στις έρευνες του CERN.

Οι ερευνητικές εργασίες του αφορούσαν την Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, την Αστροσωματιδιακή Φυσική και εφαρμογές στην Βιοφυσική. Ήταν, επίσης, ο δημιουργός της γεννήτριας SUSYGEN και συνυπεύθυνος για τον σχεδιασμό της δέσμης νετρίνων μεταξύ CERN και Gran Sasso. Είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα νέο υβριδικό φωτοανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας και διακριτικότητας.

Διετέλεσε υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (IN2P3) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) κατά τα έτη 2002-2012. Επίσης, ήταν συντονιστής της κοινοπραξίας ASPERA (2006-2012), χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ για τον προγραμματισμό των μεγάλων υποδομών αστροσωματιδιακής φυσικής, και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (APPEC) κατά την περίοδο 2012-2015.

Η δημιουργία της APPEC έγινε στις Βρυξέλλες και προέκυψε από τους κόλπους του δικτύου ASPERA (AStroparticle European Research Area) των 23 εθνικών φορέων από 19 χώρες, που επί έξι χρόνια προώθησαν και συντόνισαν την αστροσωματιδιακή έρευνα στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και του CERN.

Το 2000 ο Σταύρος Κατσανέβας τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του σχετικά με την υπερσυμμετρία και το 2011 με το τίτλο «Chevalier de l’Ordre National du Merite» για τη συνεισφορά του στη θεσμική εδραίωση της Αστροσωματιδιακής Φυσικής.

Πηγή: athensvoice.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.