Πέτσας: Στο τραπέζι κλείσιμο σχολείων και περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως σε περίπτωση που τα σημερινά μέτρα του lockdown δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται μεταξύ άλλων ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων αλλά και το κλείσιμο των σχολείων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Πέτσας ανέφερε αρχικά για τις σημερινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με τα νέα πιο αυστηρά μέτρα στο lockdown: «Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες και στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αυξημένα μέτρα επιτήρησης και προστασίας, αλλά τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα παρά ότι έχουν τα μέτρα 14 ημέρες.

Για να προλάβουμε περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα».

Σε ερώτηση για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιο σκληρά μέτρα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Τα σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν ενώ δεν λειτουργούσαν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν αποδώσουν.

«Υπάρχει μια κόπωση που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν»
Αναφορικά με το τι φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα, από ό,τι θα δικαιολογούσε η εφαρμογή των μέτρων. Κανείς δεν φταίει όταν είναι μετά από τόσους μήνες σε ένα πρωτοφανές καθεστώς όπως αυτό που ζούμε. Υπάρχει μια κόπωση που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν και αυτό κάνουμε».

«Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι να αντέξει το σύστημα υγείας γιατί η πίεση σε αυτό θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες. Τα κρούσματα περιμένουμε ότι θα επιπεδοποιηθούν στην καμπύλη τους και θα αρχίσει να πέφτει», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με το πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Μόλις χθες ο υπουργός Υγείας είπε ότι 234 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τέλος χρόνου. Σήμερα πήγαμε να εντάξουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Όσο βλέπουμε πίεση θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν μια ενιαία περιφέρεια».

«Πρέπει να παίρνουμε γρήγορα μέτρα»
Αναφορικά με το γιατί ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Πάντα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που έθετε την πίεση στους τοπικούς φορείς.

Όμως το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο να περάσεις σε μεγάλο κύμα και αυτό να γίνει τσουνάμι που είναι ικανό να σε πνίξει. Για αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παίρνουμε γρήγορα τα μέτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

«Τα μέτρα τα συζητούσαμε με τους τοπικούς φορείς. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα σε μια πανδημία δεν θα είναι ποτέ αρκετές, αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Το ότι προσθέτουμε κλίνες δείχνει ότι είμαστε σε εγρήγορση και ότι έχουμε σχέδιο που ξεδιπλώνεται όταν χρειάζεται» συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση «έπεσε έξω» στις αρχικές προβλέψεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι «σε όλο τον κόσμο το δεύτερο κύμα εξελίχθηκε σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν έδειχναν αυτή την εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι πάνω από το χειρότερο πιθανό σενάριο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.