«Πόρτα» αν δεν επαληθευτεί η ταυτοπροσωπία!

Ο κορονοϊός «επελαύνει» και τα νέα μέτρα στην εστίαση έδειχναν να είναι μονόδρομος και τέθηκαν σε ισχύ. Οι περισσότερες πληροφορίες όμως όσον αφορά στις διευκολύνσεις των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και αντιστοίχως τους περιορισμούς σε μη εμβολιασμένους, προκάλεσαν και περισσότερα ερωτήματα αναφορικά με το πώς θα κινούμαστε πλέον στην καθημερινότητα μας.

Στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης πως σε ό, τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, θα ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος.

Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό.

Απαραίτητη και η επαλήθευση για το… μέσα στην εστίαση
Σε κάθε περίπτωση όμως όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δηλαδή διαβατήριο ή ταυτότητα, τότε δεν μπορεί να μπει. Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι… πονηροί που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι επιχειρήσουν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.

Τέλος, δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.

Τι θα ισχύει στα μπουζούκια
Εν τω μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα μέτρα επιφύλασσε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Η είσοδος σε νυχτερινά κλαμπ και μπουζούκια θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι και μάλιστα τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα που θα φτάνει το 85%.

Τέλος ο χορός στην πίστα
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι μεγάλες πίστες της Παραλιακής και μαζί τους ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα τρώνε «πόρτα», κάτι που ωστόσο δεν έχει αντίκτυπο στις κρατήσεις.

Ο λουλουδοπόλεμος επιτρέπεται κανονικά αλλά εκείνοι που θα θελήσουν να ρίξουν μια στροφή στην πίστα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Οι πελάτες των υπαίθριων νυχτερινών κέντρων θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και την ταυτότητά τους προκειμένου να ελεγχθούν ώστε να εισέλθουν στο κατάστημα.

Η πληρότητα του 85% για εμβολιασμένους ισχύει για όλους τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Covid Free Gr».

Τι θα ισχύει με τα νέα μέτρα σε κινηματογράφους και θέατρα
Νέοι κανόνες όμως τίθενται σε εφαρμογή και στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τη μάσκα να γίνεται απαραίτητο αξεσουάρ, ενώ πολλά θεάματα γίνονται απαγορευτικά για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστά θέατρα. Μέχρι και τις 31 Αυγούστου αν θέλετε να δείτε θεατρικό έργο σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο και να έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Εκτός αν έχετε νοσήσει, οπότε μπορείτε να πάτε σε κλειστό θέατρο με το ανάλογο πιστοποιητικό. Η μάσκα είναι απαραίτητη για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για τους κινηματογράφους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κι έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση ή αν έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε κλειστό σινεμά. Τα παιδιά επιτρέπονται, αρκεί να έχουν κάνει self- test. Όλοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική δήλωση και μάσκες.

Τι θα ισχύει στις συναυλίες και τα θερινά σινεμά
Οι συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτό χώρο επιτρέπονται για όλους. Ωστόσο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Χορός και όρθιοι όμως απαγορεύονται.

Ταινίες κάτω… από τα αστέρια μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Όλοι όμως πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Οι ταινίες θα προβάλλονται χωρίς διάλειμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.