Πώς επηρεάστηκαν παιδιά και έφηβοι από το lockdown της άνοιξης

Αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, περίπου στο ένα τρίτο των οικογενειών στη χώρα, είχαν τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις των γονιών.

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Ως μεγαλύτερες ανησυχίες και δυσκολίες, περιέγραψαν την κοινωνική απομόνωση, την αυξημένη χρήση υπολογιστών και τηλεόρασης, καθώς επίσης την ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης.

Ακόμη, η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση στο Medrxiv, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.