Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Άκυρη η συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας, παράνομη η κυβέρνηση

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, κατά τη συνάντηση του με τον προεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως τόνισε στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα ανέφερε πως η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία νόμιμη ιδιότητα, καθώς δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές που κλήθηκε να το πράξει, ούτε έχει ορκιστεί ενώπιον της λιβυκής βουλής. «Δεν έχει εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη σχετική πολιτική συμφωνία και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει κάποια συμφωνία».

«Δηλώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση πως απορρίπτουμε τη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας, όπως δήλωσαν και οι λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθήσει να εμπλακεί στα εσωτερικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος παρέδωσε επιστολή στην ελληνική πλευρά με την οποία δηλώνει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα πράξει ότι μπορεί προκειμένου να ακυρώσει το Μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο πρέδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώνοντας πως είναι άκυρο, ενώ εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για ειρήνευση στη χώρα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως τα μεμοράντα που υπεγράφησαν είναι άκυρα, κενά περιεχομένου και ανεφάρμοστα. «Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.