Προσφυγικό: Στα… μαχαίρια κυβέρνηση και τοπικοί φορείς

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα τοπικής αυτοδιοίκησης, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο το Προσφυγικό, με την ατμόσφαιρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι εκρηκτική.

Οπως φαίνεται, οι θέσεις και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης δεν αναμένεται να αλλάξουν, παρά τις πιέσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Εάν δεν καταθέσουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου, εναλλακτικές προτάσεις για συγκεκριμένους χώρους μέσα στην εβδομάδα, από Δευτέρα, όταν τα μηχανήματα θα είναι έτοιμα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στους χώρους που έχουν επιταχθεί.

Ο κ. Μουτζούρης σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει: «Τη Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να “παγώσουν” τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου έως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι “υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές”. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ. Πρόκειται για εν συνεχεία αλλαγή στάσεως της. Ας μην περιμένει αδίκως!».

Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση έλεγαν: «Δώσαμε μία εβδομάδα για προτάσεις στην τοπική κοινωνία. Και περιμένουμε αυτό το διάστημα να μας υποδείξουν τις προτάσεις τους. Από τη Δευτέρα, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, τα έργα θα γίνουν κανονικά».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» της επίταξης κτιρίων και εκτάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των νησιωτών και να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός διευκρίνισε πως η επίταξη αφορά σε ενοικίαση των χώρων που έχουν επιλεγεί για τρία χρόνια, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και πως δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι τα ζητήματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ώστε να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση ως προς μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

Aντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται». Αυτό αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης για το προσφυγικό, με αφορμή το «πάγωμα» για μια εβδομάδα της ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά, με «πρόφαση», όπως σχολιάζει, το διάλογο με τους νησιώτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μια νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες».

Προσθέτει ότι «μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους».

Σημειώνει πως, «αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας τη σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές». «Να υλοποιήσει, δηλαδή», προσθέτει, «το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.