«Ράβε ξήλωνε» η ομιλία Τσίπρα για την κεντροαριστερά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Διάσκεψη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και τη συνεργασία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ σοσιαλιστών, αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, σε διεθνές επίπεδο.

Με δεδομένο ότι την συγκεκριμένη στιγμή έχει φουντώσει η συζήτηση για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σχολιάσει την έρευνα των Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι κοινά είτε μιλάμε για τη Γερμανία, είτε για τη Γαλλία, είτε για τη χώρα μας.

Άνοδος της ακροδεξιάς, και οπισθοχώρηση της αριστεράς. Και λύση δεν μπορεί παρά να είναι η συνεργασία και η συμπόρευση των κατακερματισμένων αυτών δυνάμεων.

Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού άλλαζε, προκειμένου η διατύπωση να είναι αυτή που πρέπει.

Κασσελάκης, Παπανδρέου, Δούκας
Ο Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε στο συνέδριο για λίγη ώρα -καθώς είχε τηλεοπτική συνέντευξη -και ενώ σε εξέλιξη ήταν το πάνελ με ομιλητές τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς.

Χθες πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και «το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό», απέναντι στην ανάδυση του συντηρητισμού, τονίζοντας: «νομίζω ότι είναι παράδειγμα».

Ο ίδιος, αστειευόμενος, θύμισε το «Ολαντρέου» στον Αλέξη Τσίπρα, τασσόμενος καθαρά, ωστόσο, υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Σήμερα στο συνέδριο θα βρεθεί ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει δηλώσει ενδιαφέρον να ηγηθεί της κεντροαριστεράς.

«Ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να σάπιζε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» συμπλήρωσε.

«Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού»
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας στις Πρέσπες, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν χρόνια την περιοχή.

«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε άλλο σημείο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει», τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας θα σεβαστεί την συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

Νίκος Κοτζιάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της συμφωνίας, Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε «Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας πως οι φασίστες και οι χουνταίοι μας έφεραν κοντά και κατάφεραν να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τον κ. Κοτζιά, «η συμφωνία λέει κάτι. Λέει «εμπιστεύομαι την Ελλάδα» και θα προωθήσουμε τη θετική ατζέντα αν κάνουμε σοβαρές υποχωρήσεις».

Στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν μεταξύ άλλων στελέχη όπως ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, πρόσωπα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, όπως Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς. Βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Νίκος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Σίμος Κεδίκογλου, κ.ά. στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Γιαβρόγλου.

Επίσης, πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Από το ΠΑΣΟΚ το «παρών» έδωσαν κατά τη διάρκεια της μέρας ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ο Παύλος Χρηστίδης, η Κατερίνα Μπατζελή, κ.ά.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.