Μεϊκόπουλος: Σοβαρά ερωτήματα για τα αίτια και τους υπευθύνους της πυρκαγιάς στην Ύδρα

Ολοένα και περισσότερα ερωτήματα και κενά προκύπτουν σε σχέση με την πυρκαγιά που κατέστρεψε το μοναδικό δάσος της Ύδρας, τα αίτια της πρόκλησης και τους υπεύθυνους.

Τα 13 μέλη του πληρώματος της ενοικιαζόμενης θαλαμηγού συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που εκμίσθωσαν το σκάφος, έφυγαν την επομένη με ιδιωτική πτήση, χωρίς να εξεταστούν ως μάρτυρες και χωρίς να συλληφθούν, όπως έγινε με τα μέλη του πληρώματος.

Από εκείνο το σημείο ξεκινούν τα παράδοξα στην έρευνα για το συμβάν, στην οποία ενεπλάκησαν Πυροσβεστική και Λιμενικό. Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δεν αναμείχθηκε προανακριτικά στην υπόθεση και ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σήμερα, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση έκρινε την έκθεση της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς ανεπαρκή.

Οι νέες πληροφορίες και οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα εντείνουν την οργή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το συμβάν οι εμπλεκόμενοι.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρεται ότι «συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς 13 ημεδαποί ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν την Κυριάκη (23/6) το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά». Φαίνεται πως το κατηγορητήριο κατά των 13 μελών του πληρώματος του «Περσεφόνη» βασίσθηκε κυρίως στη μαρτυρία κυβερνήτη παραπλέοντος σκάφους στο Λιμεναρχείο Ύδρας, ο οποίος παρατήρησε μία λάμψη πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά και στο γεγονός ότι το «Περσεφόνη» βρισκόταν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος για τις αιτίες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη ρίψη βεγγαλικών από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη», όπως έχουν καταλήξει στελέχη της ΔΑΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, το σενάριο ρίψης βεγγαλικών από το σκάφος δεν επιβεβαιώνεται από άλλες καταθέσεις, ενώ δεν βρέθηκαν προς το παρόν σχετικά ευρήματα στη θαλαμηγό, αλλά και δεν έχει προσδιορισθεί για ποιον λόγο μπορεί να ρίχθηκαν τα βεγγαλικά. Αντίθετα, φέρεται να υπάρχουν πληροφορίες ότι μικρό φουσκωτό, πιθανόν από τη θαλαμηγό, είχε αποβιβάσει άτομα στην ακτή, κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλ.Μεϊκόπουλος, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Συμεών Κεδίκογλου, κατέθεσαν επείγουσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ζητώντας επίσημες απαντήσεις στα εξής:

1. Πώς ερμηνεύεται η απόκλιση στις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΔΑΕΕ του ΠΣ και του Λιμενικού, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, για τα αίτια της πυρκαγιάς;

2. Ποιες οι εκτιμήσεις για τον ρόλο των 17 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, εκτός από το πλήρωμα; Ήταν όλοι υπήκοοι Καζακστάν και με ποιον τρόπο διέφυγαν; Προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ναύλωσης της θαλαμηγού;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.