Σε επιφυλακή για τα καλοκαιρινά πανηγύρια, συναυλίες και γλέντια

Φωτό αρχείου
Κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση των ελέγχων και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών

Κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών ώστε να αποφεύγουν πανηγύρια με συγχρωτισμό και συναυλίες που εξελίσσονται σε…γλέντια, ζητά από τους δημάρχους όλης της χώρας ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αντίστοιχη επιστολή έστειλε στους δημάρχους της Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα covid-19 στην συγκεκριμένη περιφέρεια.Ο Δημήτρης Παπαστεργίου θυμίζει την συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην φάση της πανδημίας αλλά τονίζει ότι «ο αυξανόμενος ρυθμός μετάδοσης του COVID-19 στη χώρα μας και η εμφάνιση μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν περιορίζεται μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια, μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε άμεσα, αν δεν θέλουμε τις επόμενες ημέρες να βρεθούν οι τοπικές κοινωνίες μας αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας, που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία».

«Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν από μόνες τους να αναχαιτίσουν τη μεταδοτικότητα του COVID-19», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ζητά «να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση κι αυξημένη επαγρύπνηση των υπηρεσιών και του προσωπικού των Δήμων, ιδιαίτερα της Δημοτικής Αστυνομίας όπου υπάρχει, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων, σε όλα τα επίπεδα, από τη χρήση μάσκας όπου προβλέπεται, μέχρι την αποφυγή συνωστισμού σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα όπως κέντρα διασκέδασης, beach bars, καφετέριες, κλπ».

«Κρίσιμης σημασίας είναι και η συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας των Περιφερειών, για την εφαρμογή των μέτρων. Σε μικρότερους Δήμους, που δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την αυστηρή επιτήρηση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως προς την ανάγκη να τηρήσουν ο καθένας ξεχωριστά τα μέτρα πρόληψης, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη ως καθοριστικό παράγοντα για την αναχαίτιση του ιού», προσθέτει ο Δ.Παπαστεργίου.

Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά κοινωνικότητας που φέρνει ο μήνας Αύγουστος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ λέει ότι επειδή παραδοσιακά οργανώνονται χιλιάδες επίσημα αλλά κι «ανεπίσημα» πανηγύρια, με αφορμή σημαντικές θρησκευτικές εορτές, «είναι πολύ κρίσιμο να πείσουμε τους πολίτες και τους επισκέπτες μας ότι έχει μεγαλύτερη αξία αυτή τη χρονιά να διαφυλάξουμε την υγεία μας, από το να συμμετάσχουμε σε ένα πανηγύρι στο οποίο θα υπάρξει συνωστισμός κι αυξημένες πιθανότητες εξάπλωσης του ιού». «Το ίδιο προφανώς θα πρέπει να ισχύσει και για το ενδεχόμενο κάθε άλλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, όπως είναι για παράδειγμα η διοργάνωση συναυλιών, που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε γλέντι», καταλήγει ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη μιας ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της Αττικής.

Ο κ.Πατούλης τονίζει ότι, «αυτό δεν οφείλεται στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην Αττική, αλλά κυρίως στο γεγονός πως υπάρχει από πλευράς πληθυσμού μια χαλάρωση, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία κατόπιν οδηγιών από τους ειδικούς επιστήμονες».

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, ώστε με συντονισμένη συνεργασία να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης της κατάστασης με αποτελεσματικό τρόπο.

Ακόμη, η Περιφέρεια Αττικής

Έχει θέσει σε επιφυλακή την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προτείνει τη λήψη μέτρων.
Εξακολουθεί να διενεργεί στοχευμένους ελέγχους καθημερινά , με τις 10 κινητές ομάδες που έχει δημιουργήσει, για την ανίχνευση κρουσμάτων covid-19.
Διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Ο Περιφερειάρχης καλεί τους Δημάρχους αφενός να αναλάβουν τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών και αφετέρου, άμεσα να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα και να επιβάλουν όσα προβλέπει η νομοθεσία σε όσους επιμένουν να υιοθετούν ανεύθυνη συμπεριφορά. Ειδική μνεία κάνει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων αφορμών συνωστισμού, όπου οι Δήμοι καλούνται να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.