ΔΕΠΑ

Τον σεβασμό του προς τον ελληνικό λαό για τη «δύσκολη πορεία που διένυσε τα τελευταία χρόνια», εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαιρετίζοντας παράλληλα την «αποφασιστική θέληση» της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.

«Οι Έλληνες ήταν εκείνοι που σε μια εποχή που το ζητούμενο ήταν η οικονομική σταθερότητα αγωνίστηκαν για να βρουν τις σωστές ευρωπαϊκές λύσεις. Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και η πορεία αυτή στέφεται με επιτυχία» ανέφερε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε επίσης πως «στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνει έναν στενό εταίρο» και έκανε λόγο για «σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην περίοδο 2010-2012 που – όπως είπε – δεν ήταν εύκολη για τις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, για να προσθέσει ωστόσο ότι χάρη σε κοινές προσπάθειες τέθηκαν οι βάσεις για μία διμερή συνεργασία που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι συναντάται με τον Γερμανό ομόλογό του για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο και υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των συζητήσεων και το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Σημείωσε παράλληλα πως η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Ελλάδα κάνει μία προσπάθεια επανεκκίνησης. «Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά αφήνουμε πίσω τη μνημονιακή περίοδο που υπήρξε επώδυνη για τον ελληνικό λαό» είπε.

Τόνισε ακόμη πως η χώρα μας απέδειξε πόσο συνεπής είναι απέναντι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, παρά τα λάθη των προγραμμάτων που – όπως είπε – υπήρξαν και δεν μπορούν να καταλογιστούν στον ελληνικό λαό.

Εξήρε παράλληλα την προσωπική συμβολή του κ. Σταϊνμάιερ προς τη χώρα μας εκείνη την περίοδο, μία «πολύτιμη συμβολή σε στιγμές που οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες», όπως παρατήρησε.