Στην Κω κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για εκτίμηση ζημιών

Ζημιές στην Κω από σεισμό μεγέθους 6,6 ρίχτερ , Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού ΑΠΕ-ΜΠΕ/AEGEANEWS/Δαυιδ Μουστάκης

Κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να συνδράμει στις εργασίες που αφορούν στην επιθεώρηση, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επισκευή στο κεντρικό λιμάνι μετά τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε τα ξημερώματα το νησί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.
Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι οι νέες κατασκευές κτιρίων, μετά τον σεισμό του 1981, είναι πολύ γερές και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στο νησί.

Δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση, καθώς ο σεισμός σημειώνεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Πρόσθεσε επίσης ότι το Λιμεναρχείο της Κω δεν έχει υποστεί ζημιές παρά μόνο ένα πλωτό λιμενικού που προσέκρουσε στο κρηπίδωμα του λιμανιού λόγω του ισχυρού κυματισμού μετά τον σεισμό.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσπαθεί να επαναφέρει την ομαλότητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα οι τουρίστες και οι ανάγκες των νησιωτών.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν ψυχραιμία και να βοηθήσουν το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα.
«Οι κάτοικοι της Κω, αξίζουν την στήριξή μας, δεν πρέπει να διολισθαίνουμε σε κινήσεις πανικού ή παραπληροφόρησης. Γνώμονάς μας πρέπει να είναι η ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Πάρης Τσιριγώτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.