Στρατηγική αλλαγής ατζέντας από το Μαξίμου

Θετικές ειδήσεις και διερεύνηση παλαιών υποθέσεων

Την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων, με την αλλαγή της ατζέντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιχειρεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Εμφανίζοντας τη δεύτερη αξιολόγηση κλεισμένη, ενώ απομένουν κρίσιμα κομμάτια της ανοικτά, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ηγηθεί της προσπάθειας αντεπίθεσης, η έκβαση της οποίας -δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων και της καταγραφής της φθοράς που έχει υποστεί και υφίσταται η κυβέρνηση- λαμβάνει εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα για το μέλλον της.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από τους συνεργάτες του έτοιμος να αναδείξει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση επενδυτικών σχεδίων και την υιοθέτηση νέων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και θεσμικές αλλαγές, ενώ θα επιχειρήσει να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην εν εξελίξει διερεύνηση υποθέσεων με οσμή σκανδάλων που διερευνώνται εντός και εκτός Βουλής.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κίνα στις 14 και 15 Μαΐου, σε μία συνάντηση που προετοιμάστηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνκ Γι, ενώ προγραμματίζει επισκέψεις στα υπουργεία, όπου θα δοθεί η αίσθηση πως υλοποιείται συγκεκριμένος σχεδιασμός με εντατικούς ρυθμούς και θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους περιφερειάρχες και στη συνέχεια με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ το Μαξίμου ετοιμάζει τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση σε κάθε περιοχή.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, υπουργοί που έχουν επωμισθεί το πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος (όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Υγείας Νίκος Ξανθός, ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης), επιλεγμένοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία θα επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η αξιολόγηση κλείνει και η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει μόνο θετικές ειδήσεις και από την άλλη θα επιτίθενται σφόδρα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, βάζοντας στο κάδρο της πόλωσης τις έρευνες για την υγεία και τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι διατηρεί χαμηλούς τόνους και αφήνει τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ή το δικαστικό σώμα να ολοκληρώσουν απερίσπαστα το έργο τους, προβαίνει σε επιλεκτικές διαρροές για έρευνα στην υγεία «που εκθέτει κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», ή για «έρευνα που αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου που δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά, αλλά ίσως να “αγγίζει” και την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου διατέλεσε υπουργός Οικονομικών».

Επαναδιαπραγμάτευση ζητεί ο Π. Σκουρλέτης
Την ίδια στιγμή που το Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει σχεδόν κλεισμένη την αξιολόγηση, να αναδείξει ως θετική την επικείμενη συμφωνία και να στρέψει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης στην επόμενη ημέρα, ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και του θέματος του χρέους με τους δανειστές θέτει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Σε συνέντευξή του στη «Real News» o κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και προφανώς το θέμα του χρέους». Παράλληλα, σημειώνει ότι «Δεν έχουν νόημα απόπειρες ωραιοποίησης μιας δύσκολης πραγματικότητας, ούτε έχουμε ανάγκη από ένα αριστερό success story».
Ωστόσο, αναφερόμενος στην πιθανότητα να υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, είπε ότι δεν βλέπει «κάποιον ή κάποια από την κυβερνητική πλειοψηφία που να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί και να κερδίσει ό,τι μπορεί περισσότερο».

Θεσμικές αλλαγές
Ξεχωριστό κομμάτι του σχεδιασμού περιλαμβάνουν οι θεσμικές αλλαγές με τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται η κατάθεσή του το επόμενο διάστημα, τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποτελούν τις πρώτες πρωτοβουλίες.
Προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου στόχος παραμένει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής έως το τέλος Ιουλίου.
Το γεγονός ωστόσο ότι το ερωτηματολόγιο που διακινήθηκε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει συμβάλλει αρνητικά και στο ενδιαφέρον των επιτελών του Μαξίμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.