Σύνοδος Κορυφής: Έκλεισε η συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ

Έπειτα από πέντε ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

“Έχουμε συμφωνία” τουίταρε στα αγγλικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter έκανε λόγο “για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη”, λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίτευξηη της συμφωνίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (21/07).

Αντικείμενο σκληρής, παρατεταμένης μάχης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

“Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας (31,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός)”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ κλήθηκαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές είχαν σημειώσει νωρίτερα ότι ήταν πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απέμενε μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.