ΣΥΡΙΖΑ-Προανακριτική: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ μετέτρεψαν την επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη

«Σήμερα, ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για τη Δημοκρατία, ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος» δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Νωρίτερα, πραγματογνωμοσύνη από ιδιώτη πραγματογνώμονα είχε προσκομίσει στην επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, σχετικά με το ηχητικό της συνομιλίας του με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

«Μετέτρεψαν την προανακριτική επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη, που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο» σχολιάζουν τώρα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνουν, «ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην προανακριτική ο επιχειρηματίας Σαμπι Μιωνής, ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛΑΣ κι ενώ μόλις χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ευτελίζουν για μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να μετατρέψουν την προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis, ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούν τον ύστατο αντιπερισπασμό. Προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novaris και τις ευθύνες τής τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική Επιτροπή δηλώνουν πως, «όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, έτσι και τώρα βάζουμε ανάχωμα στην εκτροπή, με τα θεσμικά όπλα που προβλέπει το Σύνταγμα κι ο κανονισμός της Βουλής. Και αυτή τη φορά θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως συνέβη με τους προστατευόμενους μάρτυρες και την αποτροπή κλήσης ιδιωτών μαρτύρων ως υπόπτων».

Ήδη με αίτησή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής ζητούν «αυτό που θα όφειλε να πράξει ο ίδιος»: Να συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή προκειμένου να συζητήσει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis, καθώς «το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο». Προηγουμένως ζητείται η επίσημη μετάφραση του κειμένου προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της επιτροπής.

Με την ίδια αίτησή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

«α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020

β) εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιογαράς ΗΠΑ-Νovartis».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.