ΣΥΡΙΖΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα για πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων

Τις μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλούνται στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης επισημαίνουν με ερώτησή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν να ενημερώσει ο Κ. Τσιάρας την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες των κατηγορουμένων – κρατουμένων που περιμένουν να εκδικαστεί το ένδικο μέσο που έχουν ασκήσει, καθώς επίσης και για τις χιλιάδες σοβαρών αστικών υποθέσεων με διεξαγωγή αποδείξεων στο ακροατήριο οι οποίες έχουν ματαιωθεί.

Παράλληλα, στην ερώτηση τονίζεται ότι τόσο οι δικηγορικοί σύλλογοι, όσο και μεμονωμένα οι δικηγόροι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αδιανόητο να αναστέλλεται η λειτουργία της Δικαιοσύνης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με αφορμή την υγειονομική κρίση. Επιπλέον, επισημαίνεται πως καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει στα δίκαια αιτήματά τους, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για βαρύτατη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Από τα μέσα Μαρτίου έχουν αναβληθεί – αποσυρθεί από τα δικαστήρια χιλιάδες ποινικές υποθέσεις, ιδίως κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών και υποθέσεις που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό με κρατούμενους των οποίων η ποινή λήγει κατά το εκτιμώμενο διάστημα επαναπροσδιορισμού της υπόθεσης.

Συγχρόνως, δεν λειτουργούσαν ούτε τα δικαστήρια αναστολών τα οποία ενδεχομένως να μπορούσαν να χορηγήσουν αναστολή εκτέλεσης των ποινών. Ήδη από το Μάιο έχουν ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα εστίασης και οι εκκλησίες, όπου κατά την κοινή πείρα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός από ό,τι στα δικαστήρια.

Τα δικαστήρια – ακροατήρια, όμως, και ιδίως τα ποινικά, παραμένουν σε μερική απαγόρευση λειτουργίας, πράγμα που καταλήγει στη χειρότερη περίπτωση σε ανεπίτρεπτες καταστάσεις αρνησιδικίας, στέρησης δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και σε κάθε περίπτωση σε μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, για να παραλάβει κανείς αντίγραφο δικαστικής απόφασης από τα δικαστήρια των Αθηνών πρέπει να κλείσει ραντεβού με τους δικαστικούς υπαλλήλους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι (20) ημερών πριν.

Τόσο οι δικηγορικοί σύλλογοι όπως και μεμονωμένα οι δικηγόροι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αδιανόητο να αναστέλλεται η λειτουργία της Δικαιοσύνης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστήμονες προβλέπουν ως σφόδρα πιθανό να υπάρξει νέο κύμα κορονωϊού από τον Οκτώβριο, εύλογα αναμένουν παρόμοια στάση στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες των υποθέσεων, ιδίως όμως επίπτωση έχει στα δικαιώματα κατηγορουμένων που αναμένουν εκδίκαση της υπόθεσης τους και σε χιλιάδες σοβαρών αστικών υποθέσεων με διεξαγωγή αποδείξεων που έχουν ματαιωθεί. Την εικόνα συμπληρώνουν οι συνθήκες που επικρατούν στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, όπου οι δικηγόροι προσέρχονται μετά καθυστέρηση εβδομάδων και μέγιστη διάρκεια 45(!) λεπτών.

Εύλογα το δικηγορικό σώμα βιώνει την κατάσταση αυτή ως βαρύτατη απαξίωση και περιφρόνηση εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι τους ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό και με άλλες άστοχες κυβερνητικές ενέργειες, όπως ο πρόσφατος εμπαιγμός της τάχα «κατάρτισης» τύπου σκόιλ ελικίκου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως συνεχίζει να κωφεύει στα εύλογα και δίκαια αιτήματα τους.

Για το λόγο αυτό οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με την από 28-5-2020 αναφορά της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, για βαρύτατη παραβίαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, που η χώρα μας κύρωσε, μετά από είκοσι και πλέον έτη απραξίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον ν. 4359/2016».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.