«Τέλος εποχής» για τα Cessna T41D – Αποσύρονται από την Πολεμική Αεροπορία μετά από 53 χρόνια

Μετά από 53 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία και 200.000 ώρες πτήσεις ήρθε το «τέλος εποχής» και η ώρα τα αεροσκάφη Cessna T41D να… εγκαταλείψουν τους ελληνικούς αιθέρες. Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αποσύρονται αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της 360 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) «Θαλής», της Σχολής Ικάρων.

Το επίσημο «τέλος εποχής» για τα Cessna T41D θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου με την τελετή απόσυρσης των εν λόγω αεροσκαφών, που θα διεξαχθεί στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους, καθώς και στατική έκθεση αεροσκαφών. Στην τελετή θα παραβρεθεί μεταξύ άλλων εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 360ΜΕΑ. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Τ41 είναι μονοκινητήρια, ελικοφόρα, εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με τα οποία πραγματοποιείται η αρχική εκπαίδευση των νέων Ικάρων στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Είναι αμερικάνικης προέλευσης και τα πρώτα κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αποτελεί στρατιωτική έκδοση του μοντέλου πολιτικής αεροπορίας Cessna R-172 από το οποίο διαφοροποιείται στον κινητήρα.

Ήρθαν στην Ελλάδα το 1969
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα Τ41 το 1969. Συνολικά αποκτήθηκαν 21 καινούργια αεροσκάφη μέσω του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας ΜΑΡ. Φέρουν δίχρωμη παραλλαγή κόκκινου και γκρι. Το T41… υπηρετούσε ως τώρα ως αεροσκάφος αρχικής εκπαίδευσης της Σχολής Ικάρων, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 200.000 ώρες πτήσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.