Τσίπρας: Υπεύθυνος ο Μητσοτάκης για τη συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη

Πολιτική και ηθική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση παραίτησης του Δ. Λιγνάδη καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά σε παραίτηση την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo».

Τον κ. Λιγνάδη δεν τον έχω γνωρίσει είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε λέγοντας: «κάθε άνθρωπος που καταγγέλλεται, που κατηγορείται, έχει το δικαίωμα να δικαστεί από τη δικαιοσύνη και όχι από τηλεπαράθυρα και τηλεδικαστήρια».

«Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που γίνεται ειδικά γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν ακούστηκε για κάποιον άλλο. Δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που να μας πει ότι κατηγορείται για το τίποτα. Και δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα, που εγώ αισθάνθηκα όλο αυτό το διάστημα, μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε όλο αυτό το θέμα. Διότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Μακάρι ο άνθρωπος να δικαιωθεί στη δικαιοσύνη αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει.

Και είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι ορισμένα πράγματα τα οποία οφείλουμε να τα σταθμίσουμε και να τα ιεραρχήσουμε, και επειδή άκουσα την κ. Τσανακλίδου να λέει ότι η κ. Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί… Εγώ βγήκα και ζήτησα την παραίτηση της κ. Μενδώνη, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες συγκάλυψε αυτές τις κατηγορίες, τις καταγγελίες, μέχρι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθεί».

Πρώτη φορά υπουργός αδειάζει πρωθυπουργό
«Ενάμιση χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει αδειάσει σχεδόν όλους τους υπουργούς του, ή αν όχι όλους τους μισούς από το υπουργικό του συμβούλιο. Λίγους έχει απολύσει, αλλά τους έχει αδειάσει φόρα παρτίδα. Βγαίνει αυτός από πάνω σε χίλιες δυο περιπτώσεις και παίρνει και τα εύσημα. Έτσι θέλει να κάνει, είναι ιδίωμα και του χαρακτήρα του» είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέχεια της τοποθέτησής του και υπογράμμισε:

«Είναι η πρώτη φορά που μία υπουργός αδειάζει τον κύριο Μητσοτάκη. Βγήκε η κ. Μενδώνη μετά απ’ όλο αυτό το κουρνιαχτό και μας είπε “εγώ τον γνώρισα τρεις μέρες πριν, δεν τον ήξερα”. Ποιος τον ήξερε και ποιος τον έφερε λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο; Φορτώνει λοιπόν η κ. Μενδώνη τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Αυτό κάνει ουσιαστικά. Και ενδεχομένως να είναι και αληθές. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κυρία Μενδώνη, για την οποία ορθώς βγαίνετε και λέτε ότι έχει κάνει χίλια δυο ατοπήματα στον χώρο του πολιτισμού και γι΄αυτό τον λόγο πρέπει να παραιτηθεί».

«Θεωρώ όχι προβληματικό ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είχε μια προσωπική σχέση με τον κ. Λιγνάδη. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς. Μια φιλική σχέση με κάποιον που να μην γνωρίζει κρυφές πτυχές του εαυτού του» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Θα τον κατηγορήσω πολιτικά για ζητήματα αναξιοκρατίας και διαχείρισης της δημόσιας σφαίρας, της διαχείρισης του λεγόμενου επιτελικού κράτους, το γεγονός ότι μια πρόσκληση δημόσιου διαγωνισμού που θεσμοθέτησε η υπουργός Ζορμπά με το που ανέλαβε και άλλαξε η κυβέρνηση, για λόγους μάλιστα «δημοσίου συμφέροντος» τον κατήργησε προκειμένου να βάλει τον κολλητό του. Αλλά αυτό είναι πολιτικό θέμα, δεν είναι ηθικό. Είναι και ηθικό αλλά στη σφαίρα της πολιτικής».

«Αυτό το οποίο με ξεπερνά είναι ότι επί 20 ημέρες τώρα δεν βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά να πει: “φίλος μου, φίλος μου αλλά ως εδώ. Να τον κρίνει η δικαιοσύνη και ενθαρρύνω όσοι έχετε κάτι να δηλώσετε στη δικαιοσύνη να πάτε να τα δηλώσετε. Και όχι αυτό το κλίμα του τι έκανε ο άνθρωπος, και δεν έκανε τίποτα και πάμε παρακάτω».

Πολλοί δέχονται απειλές να μην μιλήσουν
«Δεν μπορεί τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με όρους συγκάλυψης ή ενοχής», τόνισε και συνέχισε: «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες και ακούω, μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα τούτη την ώρα μην τυχόν και προχωρήσουν. Δημοσιογράφοι και νέοι άνθρωποι και δικηγόροι δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα. Πρέπει όλοι εμείς με όρους δικαιοσύνης να βγούμε μπροστά για να στηρίξουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους ανθρώπινες ψυχές, πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να καταδικαστούν. Αν είναι αθώοι να τους ζητήσουμε όλοι συγγνώμη. Αλλά αν είναι ένοχοι πρέπει αυτή η υπόθεση να προχωρήσει, διότι η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει τραύματα και πληγές ανεξίτηλες, δεν είναι σαν τη σωματική βία που κι αυτή είναι ποινικά κολάσιμη αλλά οι μώλωπες θα περάσουν σε λίγες μέρες. Μένουν ανεξίτηλες στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων»,

«Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, η τροφή της σκέψης»
Αναφερομένος στην πανδημία και το πλήγμα στον χώρο του πολιτισμού, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλη πληγή» καθώς έχει επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους.

«Ο χώρος της τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ βαριά. Ήταν ο πρώτος που έκλεισε και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Μιλάμε για 100.000 οικογένειες, μιλάμε για ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις με έντονο τον εποχιακό χαρακτήρα και χωρίς την παρουσία της επιθεώρησης εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που από τον Φλεβάρη του 2020 είναι χωρίς εισόδημα» τόνισε και σημείωσε ότι επηρεάζει το «3% των εργαζομένων», όχι μόνο ηθοποιούς αλλά και εργαζόμενους πίσω από τα φώτα και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού. «Μιλήσαμε για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο δεν υιοθετήθηκε ποτέ. Με τα πολλά υπήρξε από τον Νοέμβριο και μετά ένα επίδομα των 534 ευρώ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόνοια για στήριξη των επιχειρήσεων του θεάματος» τόνισε και ανέφερε ότι τα περίπου 15 εκατ. που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, αντιστοιχούν στο ποσό που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019.

«Όταν μιλάμε για πληγές στον πολιτισμό, αυτές δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους που εργάζονται από την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά αφορούν και το σύνολο της κοινωνίας. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, η τροφή της σκέψης, το στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν μπορούμε να ξεκόψουμε όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Το ελληνικό metoo ήταν ένα ξέσπασμα. Δεν αφορά αποκλειστικά τον κόσμο του θεάτρου, αφορά το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Τον χώρο του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, αφορά κάθε εργασιακό χώρο. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για τα όλα όσα καταγγέλλονται με θάρρος είναι η λέξη “ευγνωμοσύνη”. Δεν είναι αδυναμία για τον χώρο του θεάτρου, είναι δύναμη και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τέλος ότι χρειάζεται «ένα νέο new deal για τον χώρο του πολιτισμού με πολύ σημαντική στήριξη δημόσιων δαπανών, με σχέδιο, αξιοκρατία, μία λέξη κρίσιμη που λείπει και το είδαμε και στην περιβόητη υπόθεση επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».

Πηγή: Efsyn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.