Τσουκάτος: Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές!

Ως «αποδιοπομπαίος τράγος» εμφανίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τις μίζες της Siemens

Λάβρος κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «αποδιοπομπαίο τράγο» εμφανίστηκε σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σχετικά με τις μίζες που κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens. Επίσης υποστήριξε ότι μέχρι και σήμερα χρηματοδοτούν κόμματα οι ίδιες εταιρείες απ’ τις οποίες είχε λάβει χρήματα το ΠΑΣΟΚ το 2000, αρνούμενος να αναφερθεί σε ονόματα.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη επανέλαβε κατά την απολογία του ότι τα χρήματα που εμβάστηκαν από λογαριασμό της γερμανικής Siemens σε τρίτα πρόσωπα, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ο Θ. Τσουκάτος κατηγορείται ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens το 1999 με σκοπό να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση “8002” με τον ΟΤΕ.

«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα… Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει, από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο… Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα», είπε μεταξύ άλλων.

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει», είπε ακόμη.

«Δεν έπρεπε να πάρω τα χρήματα», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, καθώς χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» και «επιπολαιότητά του» την πράξη αυτή.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματος μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος τόνισε πως για το επίμαχο χρηματικό ποσό ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «ούτε το γνώριζε, ούτε του το είπα».

Ο κ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Όπως είπε ο κ. Τσουκάτος, ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους, ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 και ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν εδώ στο δικαστήριο – τα μέτρησαν και τα πήραν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.