Υπόθεση Novartis: Στοιχεία από το έγγραφο του FBI δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων ενημέρωσης, περιέχονται στο έγγραφο του FBI που διαβιβάστηκε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές στις 23 Ιανουαρίου 2018, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε αφορούσαν «την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία ελάττωσης τιμών» με το δεύτερο, ειδικά, να σημαίνει ότι «τα λαδώματα γίνονταν για να αποτρέπεται η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα της Novartis στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το FBI, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες των εγγράφου “για την εφαρμογή του νόμου” σχετικά με τα εξής πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αντώνιο Σαμαρά, Ιωάννη Στουρνάρα και Δημήτριο Αβραμόπουλο. Δεν περιέχονται στο έγγραφο αυτό τα ονόματα των Π. Πικραμμένου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη».

Στο έγγραφο, ακόμα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, περιέχονται περιγραφές «για τους χρηματισμούς γιατρών κλπ» που «παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σε μαφιόζικες μεθόδους».

Αναφορικά με το «διαφημιστικό σκέλος των λαδωμάτων», καταρχήν αποκαλύπτεται ότι «η Ελλάδα είχε μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία και ότι ο προϋπολογισμός του τμήματος επικοινωνίας ενισχύθηκε σημαντικά, ιδίως για έξοδα προώθησης» και «ενώ αρχικά ήταν περίπου 40.000 ευρώ, αυξήθηκε στα 500.000 ευρώ, επιπλέον στα 500.000 ευρώ για την πρόσβαση στην αγορά με ένα επιπρόσθετο κονδύλιο στον τομέα της ογκολογίας».

Πέραν των ονομάτων εταιρειών που πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα περιέχονται στο έγγραφο του FBI, «ειδική αναφορά γίνεται στον Παναγιώτη Μαυρίκο (έχασε τη ζωή του όταν πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του στη Αττική Οδό), τον οποίο ο Φρουζής ήθελε ως εταιρεία ξεπλύματος χρήματος και ο οποίος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.