Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιοχές – «Έρχονται» άνεμοι με 90 χιλιόμετρα την ώρα

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι μεγάλος, καθώς επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες με τους βόρειους ανέμους να παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η πιο επικίνδυνη ημέρα που ευνοεί τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων είναι αύριο Σάββατο (29.06.2024) με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σχετικά με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που θα αρχίσουν να πνέουν από σήμερα το βράδυ και θα κλιμακωθούν αύριο, Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14:00, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε γειτονικές περιοχές με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h.

Στο παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο (29.06.2024) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.